Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka Uprave šuma UŠP Senj News Latest RAZMINIRANJE – stanje početkom 2020.godine

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

RAZMINIRANJE – stanje početkom 2020.godine

razminiravanje 02 th

Šume i šumske površine u ukupnom minsko sumnjivom području Republike Hrvatske zastupljene su s preko 95 % površine. Ukupna minsko-sumnjiva površina državnih šuma smanjena je u 2019. godini za cca 3.200 ha (11,3 %) te početkom 2020. godine iznosi 25.200 ha. Ostatak MSP-a od 5.770 ha su šume u privatnom vlasništvu ili se radi o obraslom poljoprivrednom zemljištu. Razminiranja obavljaju privatne tvrtke koje su posao dobile putem javne nabave, ukupan broj razminera i dalje se kreće oko 650, a oni svake godine razminiraju oko 5.000 ha. 

Šume i šumske površine u ukupnom minsko sumnjivom području Republike Hrvatske zastupljene su s preko 95 % površine. Ukupna minsko-sumnjiva površina državnih šuma smanjena je u 2019. godini za cca 3.200 ha (11,3 %) te početkom 2020. godine iznosi 25.200 ha. Ostatak MSP-a od 5.770 ha su šume u privatnom vlasništvu ili se radi o obraslom poljoprivrednom zemljištu.

Razminiranja obavljaju privatne tvrtke koje su posao dobile putem javne nabave, ukupan broj razminera i dalje se kreće oko 650, a oni svake godine razminiraju oko 5.000 ha. Specifičnost 2019. godine u djelatnosti razminiranja je drugačiji ustroj, gdje je HCR iz neovisne institucije zadužene za sve poslove razminiranja, prešao u ustroj MUP-a, jednog velikog sustava.

Druga specifičnost razminiranja u 2019. godini je znatno financiranje iz projekata EU. Tako je razminirano svih 5 cjelina EU projekta Naturavita u Baranji, ukupne površine cca 2.550 ha. Za 3 projekta su izdane Potvrde o isključenju iz MSP-a (1.675 ha), a za 2 su u tijeku geodetske izmjere i druge procedure.

Drugi veliki EU projekt razminiranja Velebit Fearless, također dobro napreduje uslijed neočekivano tople zime. Izrada dokumentacije za treći veliki projekt razminiranja, kojim će se razminirati područje Male Kapele u UŠP Ogulin, u punom je tijeku.

Humanitarno razminiranje nastavlja se financirati iz naknade za opće korisne funkcije šuma, uz propisanu stopu za razminiranje 30 % ukupno prikupljenih sredstava. Tako će u 2019. godini iz fonda OKFŠ biti osigurano oko 70 milijuna kuna za poslove razminiranja šuma i šumskog zemljišta u RH. Hrvatske šume d.o.o. predložile su površine za razminiranje u skladu s ekološkim i gospodarskim prioritetima na nekoliko područja: u šumarijama Pakrac, Novska, Sunja, H. Dubica, Otočac, Šibenik i druge.

U šumariji Petrinja uskoro se očekuje i Potvrda o razminiranju za cca 175 ha kvalitetne hrastove šume u GJ Kotar - Stari gaj, gdje su radovi humanitarnog razminiranja financirani donacijom Švicarske vlade.

razminiravanje 01

razminiravanje 02

Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka Uprave šuma UŠP Senj News Latest RAZMINIRANJE – stanje početkom 2020.godine