Nalazite se ovdje: Početna Šume Općenito Povijest šumarstva News Latest

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

razminiravanje 02 th

Šume i šumske površine u ukupnom minsko sumnjivom području Republike Hrvatske zastupljene su s preko 95 % površine. Ukupna minsko-sumnjiva površina državnih šuma smanjena je u 2019. godini za cca 3.200 ha (11,3 %) te početkom 2020. godine iznosi 25.200 ha. Ostatak MSP-a od 5.770 ha su šume u privatnom vlasništvu ili se radi o obraslom poljoprivrednom zemljištu. Razminiranja obavljaju privatne tvrtke koje su posao dobile putem javne nabave, ukupan broj razminera i dalje se kreće oko 650, a oni svake godine razminiraju oko 5.000 ha. 

sadnja vijest

Svjesni trenutka u kojem živimo i globalne ekološke krize, sve većeg zagađenja okoliša kao i ubrzanih klimatskih promjena koje mogu ugroziti opstanak čovječanstva, a potaknuti velikom željom građana da se osobno, kroz sadnju drveća uključe u rješavanje dijela problema s kojima se susreće cijela planeta, Hrvatske šume d.o.o. Zagreb će omogućiti zainteresiranim građanima sadnju sadnica šumskih vrsta drveća na površinama državnih šuma. Važno je spomenuti da je stanje šumskih površina u Republici Hrvatskoj mnogo bolje nego u velikom dijelu svijeta jer prema Eurostatu - statističkom uredu Europske Unije, pošumljenost u Hrvatskoj je od 1990. godine porasla za 17%, a u svijetu je smanjena za 3,1%.

vele02 th

U utorak, 4. veljače 2020. godine, u UŠP Gospić je održan drugi po redu sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit. Osim članova projektnog tima HŠ d.o.o., sastanku su nazočili i članovi partnera projekta – MUP, kao i predstavnici Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit. Sastanak je otvorio direktor Sektora za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte Mario Klobučar, izražavajući iznimno zadovoljstvo što je službeno započeo još jedan projekt zaštite okoliša kojem su nositelj Hrvatske šume d.o.o. 

naturavita th

„Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA“ je jedan od najvećih projekata zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, a koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Jedan od ciljeva projekta je poboljšana protupožarna zaštita u Parku prirode Kopački rit i Regionalnom parku Mura - Drava, izgradnjom i obnovom 107 ha protupožarnih prosjeka, 33 km protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste i obnovom četiri manja mosta.

life

Iznimno smo ponosni i radosni što je službeno započeo još jedan LIFE projekt u Hrvatskoj, te prvi u Hrvatskim šumama. Projekt je stvoren zajedničkim, partnerskim snagama udruge Biom sa Sveučilištem u Zagrebu Agronomski fakultet, Hrvatskim šumama d.o.o. te LAG-om Cetinska krajina. Na prvom službenom sastanku projektnih partnera cilj je bio upoznati sve članove projektnog tima, predstaviti ciljeve i aktivnosti u prvoj fazi projekta, ali i najaviti nadolazeće.