Skip links

Male tajne velikih kuhara

Naši kuhari podijelili su s nama tajne svojih uspjeha pa ćemo Vam ostaviti da po okusu zaključite čiji su recepti u nastavku!

Gulaš od jelena

Za pripremu 10 litara gulaša potrebno je:

  • 3 kg mesa košute
  • 1 kg crvenog luka
  • 750 g đuveča (Podravka)
  • 0,5 l pasirane rajčice
  • 0,5 l crnog vina
  • 2 jušne žlice mljevene slatke paprike
  • 1 čajna žličica mljevene ljute paprike
  • Soli i vegete po ukusu

Marinada

bijeli luk, sol, šareni papar u zrnu, vegeta, peršin i hladne vode da pokrije količinu mesa koju ćete kuhati kako bi meso bilo meko i sočno. Ovako začinjeno meso držite 24 prije kuhanja na temperaturi od 0 do 4℃.

Način pripreme

U lonac veličine 10 litara nalije se mineralne voda u količini dovoljnoj da pokrije dno lonca u koji se doda na sitno nasjeckan crveni luk. Pustimo luk da se dinsta do kada ne otpusti i poprimi blago žućkastu boju. Zatim dodajemo đuveč i začinsku papriku te pustimo da se sve sjedini i otpusti svoje sokove. Dodajemo na kockice narezano meso (koje je prethodno bilo 24 sata u marinadi) i kosti divljači s kojih smo skinuli meso te ostavimo da se sve skupa kratko krčka. Uliti u lonac vruće vode onoliko koliko je i mesa (ne više kako gulaš ne bi bio previše rijedak). Ukoliko pretjerate s vodom možete spasiti jelo tako da umutite zapršku, ali najbolje bi bilo kada bi se to moglo zaobići.

Dužina kuhanja odnosno dinstanja ovisi o starosti mesa, no otprilike 2 sata dovoljno je da jelo bude gotovo (procijenite sami po mekoći mesa).

Savjeti plus

  • nemojte jelo miješati prečesto jer kuhača „razbije“ meso u manje komadiće pa će vam gulaš djelovati kao da je prekuhan;
  • kada dodajete meso na vatru nemojte dodavati puno vode da bi ono zadržalo punoću okusa;
  • Zašto mineralna voda umjesto ulja?
    Zbog nepotrebnog sakupljanja masnoće tijekom kuhanja.
  • Zašto ljuta mljevena paprika umjesto feferona?
    Jer feferoni puste svoju ljutinu nakon kuhanja pa gulaš ispadne preljut.

Ćevapi od jelena

Za pripremu jedne porcije ćevapa (7 do 10 komada) potrebno je:

  • 150 g mljevenog meso divlje svinje 1. kategorije
  • 75 g meso muflona ili jelena
  • 25 g juneće masnoće
  • Sol – 1,9 % mase mesa
  • Papar – 0,01% mase mesa
  • 1 režanj češnjaka
  • 0,5 dcl mineralne vode

Sve sastojke sjedinite i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite ju da odstoji 24 sata na temperaturi 0 – 4℃ i meso je spremno za grill!