Skip links
Opušak koji si pokupio za sobom, staklo koje si bacio u smeće ili plamen koji si ugasio do kraja jednostavne su radnje, a mogu biti presudna protupožarna mjera.

Predmeti koji mogu izazvati požar

U ljetnim mjesecima, šume diljem Hrvatske pod velikim su rizikom od požara, a nemar je često njihova prva iskra. Oko 90 % svih vatrogasnih intervencija vezanih za vatru u šumama moglo bi se izbjeći da ljudi više brinu o svojim postupcima u prirodi.

Pažnja!

Povećanim oprezom u šumi, moguće je spriječiti čak devet od deset požara. Obrati pažnju na svoje postupke i postupke drugih u svojoj okolini. Primijetiš li vatru ili dim, odmah nazovi 193 ili 112.

Preuzimanje promotivnih materijala

Postani saveznik kampanje „Nemar je prva iskra“! Ovdje preuzmi promotivne materijale i postavi ih na svoje društvene mreže ili web stranicu!

Mjere zaštite od požara

Više o cjelogodišnjim mjerama zaštite od požara koje poduzimaju Hrvatske šume d.o.o., pročitaj ovdje.

Pored edukativne komunikacijske kampanje, Hrvatske šume provode cjelogodišnje preventivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje nastanka požara: od video-nadzora šuma s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara, preko motriteljsko-dojavne službe i održavanja protupožarnih prometnica, pa sve do svakodnevnog čuvanja i održavanja drveća i raslinja. 

Požar se može dogoditi svakome, dovoljan je samo jedan trenutak nemara!

Pogledaj kako se opušteno kampiranje mladog para pretvara u lekciju života.
Preostale inačice spota pronađi na YouTube kanalu Hrvatskih šuma!