Skip links

Rasadnik Podbadanj

UŠP Senj

Rasadnik Podbadanj nalazi se u Crikvenici, uz potok Dubračinu, otprilike 2 km od mora. U rasadniku se, od osnutka 1908.godine, proizvode sadnice, kako šumskog, tako i ukrasnog bilja.

Kao glavnu šumsku svojtu u proizvodnji možemo istaknuti crni bor kojeg gotovo kontinuirano proizvodimo i plasiramo unutar Hrvatskih šuma kao dvogodišnje kontejnerske sadnice. Od šumskih sadnica u proizvodnji najčešće imamo crni i alepski bor, te običnu bukvu. Koristimo multipot kontejner BCC Hiko V265, postavljen na originalne nosače, pod metalnom konstrukcijom koja nosi sustav za navodnjavanje i mreže za zasjenu.

Od hortikulturnih vrsta najzastupljenije je bilje Mediterana uglavnom kroz zimzelene trajnice koje započinju razvoj u plasteniku kao reznice, odnosno sjemenjaci, da bi ga nakon ukorjenjavanja  i presadnje u odgovarajuću posudu dovršile na otvorenim kontejnerištima. Fotog 3 Rasadnik Podbadanj, detalj

Rasadnik Podbadanj osnovan je još 1908. godine kao „Kraljevsko zemaljsko biljevište u Crikvenici“ radi proizvodnje šumskih sadnica za pošumljavanje goleti  obližnjih primorskih krajeva, te već iduće godine bilježi značajnu proizvodnju  šumskih sadnica ( 1.075.000 sadnica).  Kasnije rasadnik Podbadanj u sastavu Šumskog gospodarstva Delnice nastavlja s proizvodnjom šumskog i ukrasnog bilja, a od osnutka Hrvatskih šuma d.o.o. dio je Uprave šuma Podružnice Senj, t od 2009.godine posluje kao Radna Jedinica Rasadnik Podbadanj Uprave Šuma Senj.

Rasadnik Podbadanj, Crikvenica, danas raspolaže s ukupno 4.350 m2 kontejnerske proizvodne površine, te preko 900 m2 plastenika koje koristimo i za zimsku zaštitu bilja. Od osnutka je u funkciji sustav za navodnjavanje, koji je s vremenom moderniziran, tako da je danas čitava proizvodna površina pokrivena vodom.

Kontakt podaci

Adresa:

Vinodolska 22,
Crikvenica

Kontakt:
mobitel: 098/453-497
telefon: 099/317-8448

Radno vrijeme:
pon-pet: 7:00-15:00 h

Navodnjavanje šumskih i mladih ukrasnih sadnica se vrši mikrorasprskivačima, dok se bilje u većim posudama navodnjava sistemom kap po kap preko štapića. Navodnjavanje je potpuno automatizirano, a vodotoranj se koristi od osnutka rasadnika.

U rasadniku su zaposlene četiri radnice, poslovođa i upraviteljica. Godišnja isporuka šumskih sadnica zadnjih godina kreće se 50 000 do 100 000 kontejnerskih sadnica, a hortikulturnog materijala oko 15 do 20 000 sadnica

Blizina turističkih kapaciteta priobalja kao i hladnijeg zaleđa omogućuje nam plasman veoma različitog ukrasnog bilja, pa se tako Rasadnik Podbadanj bavi  proizvodnjom većeg broja ukrasnih vrsta (oko 150) odgovarajući na trenutne zahtjeve tržišta. Sav sadni materijal je proizveden razmnožavanjem vlastitih matičnih biljaka, a kako je proizveden na otvorenom, spreman za sadnju u okućnice i hortikulturne površine u podneblju  karakteriziranom klimatskim i edafskim uvjetima relativno nepovoljnim za uzgoj bilja ( visoke ljetne temperature, povremene  kratkotrajne pojave jako niskih zimskih temperatura, učestali snažni suhi vjetrovi- bura, jako plitko i skeletoidno tlo).

Od ukrasnih vrsta navodimo neke od najzastupljenijih rodova: Lavandula, Rosmarinus, Laurus, Cotoneaster, Abelia, Acer, Atriplex, Berberis, Callistemon, Celtis, Budleia, Ceratostigma, Chamaerops, Coreopsis, Dianthus, Elaeagnus, Euonymus, Festuca, Gaura, Hedera, Helichrysum, Hypericum, Juniperus, Lagerstroemia, Lantana,  Ligustrum, Lonicera, Lysimachia,  Parthenosissus, Pittosporum, Mesembryanthemum, Myrtus, Sedum, Phlomis, Photinia, Poncirus, Pyracantha, Raphiolepis, Rhyncospermum, Tamarix, Teucrium, Salvia, Spiroea, Solanum, Viburnum, Vinca, Yucca, Wistera.

Kako bi odgovorili na zahtjeve tržišta kontinuirano pratimo trendove u hortikulturi prilagođavajući im svoj proizvodni asortiman; ali isto tako nastojimo uvesti u okoliš vrste sličnih klimatskih uvjeta za koje smatramo da su vrijedne naše pažnje, pa tako kupci kod nas uvijek mogu pronalaziti nešto novo.