Skip links

Šumarski muzej Bošnjaci

Muzej je otvoren 2007.

Šumarski muzej smješten je u centru Bošnjaka, u zgradi sagrađenoj davne 1869. godine.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuta je inicijativa o osnivanju Šumarskog muzeja, koja je intenzivno nastavljena nakon Domovinskog rata, od 2004. godine prikupljanjem predmeta i eksponata te uređenjem prostora od oko 500 m2 površine u bivšoj staroj osnovnoj školi.

Muzej šumarstva otvoren je 2007. godine te predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja, a poglavito Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka odnosno na daleko znanog slavonskog hrasta.

Neke od predmeta Muzeju su darovali mještani Bošnjaka To su uglavnom tradicijski alati za izradu drvenih predmeta i alati za rad u šumi i izvoz drva iz šume, a najveći dio predmeta dopremljen je iz šumarija na području UŠP Vinkovci.

Adresa i kontakt

Šumarski muzej Bošnjaci
fra. T. B. Leakovića 2
32275 Bošnjaci

Kontakt: Antun Leaković

tel: 032/846-902 mob: 098/442-190
E-mail

Muzejska zbirka je podijeljena u cjeline kojima se nastojalo obuhvatiti radove u šumi od sadnje sjemena, preko sječe i izrade drvnih sortimenata, izvoza trupaca, pa sve do zaštite šume te biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na ovom području.

Muzej je otvoren posjetiteljima i turistima kako bi se za budućnost sačuvala sjećanja na dio naše nacionalne i šumarske povijesti te kako bi svaki posjetitelj stekao dobar uvid kako se nekada radilo u šumarstvu, a kako danas.

Šumar i poznati hrvatski pisac Josip Kozarac u Slavonskoj šumi napisao je:

Tko je jedanput bio u toj našoj drevnoj šumi, s onim divnim stabarjem, spravnim , čistim i visokim, kao da je saliveno, taj je ne može nikad zaboraviti.

Galerija fotografija

Kako do nas