Skip links

Održana radionica u sklopu projekta Red faith

Dana 3. kolovoza održana je u prostoru Hotela Osijek radionica o monitoringu šuma u sklopu projekta Red Faith. Ista je provedena sa ciljem približavanja stručnoj kao i široj javnosti problematiku nadzora šumskih kompleks u Republici Hrvatskoj. Prisustvovali su predstavnici partnera sa Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, članovi ekspertnog tima zadruge Granum Salis, kolege iz Direkcije HŠ d.o.o., predstavnici Povjerenstva za nabavu sustava bespilotnih letjelica te zaposlenici UŠP Osijek iz različitih polja šumarske struke. Radionicu je svojim prisustvom uvećala i gošća iz zajedničkog tajništva međugranične suradnje Mađarske i Hrvatske, gđa. Andrea Kakas.

Radionicu je otvorio Boris Ljubojević prezentiravši prisutnima specifičnosti šuma u Hrvatskoj te obavezu vršenja monitoringa sukladno aktualnim zakonskim i podzakonskim aktima. Predavanje je nastavio Ivan Brezovac upoznavši ostale sa zakonskim okvirima i potrebnom dokumentacijom prilikom izvođenja letačkih operacija sustavom bespilotnog zrakoplova. Alan Novkinić je za kraj radionice prikazao cijeli spektar primjene bespilotnih letjelica u praksi, obradu snimljenih podataka te njihovu upotrebu u operativi.

Prisutni su mogli, upoznavši se sa prednostima monitoringa šuma iz zraka, iznijeti svoje viđenje primjene sustava bespilotnih zrakoplova. Po završetku predavanja zaključeno je da će upotreba bespilotnih letjelica u kombinaciji s različitim senzorima donijeti brojne prednosti na polju šumarstva, kako one spomenute tako i one koje tek treba otkriti.

RED FAITH
Interreg logo
Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska