Skip links

Održan drugi sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit

U utorak, 4. veljače 2020. godine, u UŠP Gospić je održan drugi po redu sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit. Osim članova projektnog tima HŠ d.o.o., sastanku su nazočili i članovi partnera projekta – MUP, kao i predstavnici Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit.

Sastanak je otvorio direktor Sektora za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte Mario Klobučar, izražavajući iznimno zadovoljstvo što je službeno započeo još jedan projekt zaštite okoliša kojem su nositelj Hrvatske šume d.o.o. Riječ je o Fearless Velebitu, projektu razminiranja i očuvanja šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko – senjskoj i Zadarskoj županiji.

Opći cilj projekta Fearless Velebit je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica i obuhvaća područje od ukupno 1.676,34 ha koje se prostire u dvije županije, Ličko-senjskoj i Zadarskoj.

Realizacijom ovoga projekta,od minsko-eksplozivnih i neeksplozivnih ubojnih sredstava bit će očišćeno 1.645,26 ha šuma, šumskog te ostalog (nešumskog) zemljišta, od čega 1.567,63 ha na području Parku prirode Velebit, a 77,64 ha u Nacionalnom parku Paklenica.

Time će se značajno donijeti poboljšanju protupožarne zaštite. Uz to, bit će rekonstruirano 75,07 km (31,08 ha) zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste na području Parka prirode Velebit.
U okviru projekta (u sklopu održavanja početne i završne konferencije) poduzeti će se i aktivnosti usmjerene podizanju svijesti javnosti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i vrijednosti usluga ekosustava te važnosti održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem.

Ukupna vrijednost projekta Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko senjskoj i Zadarskoj županiji – FEARLESS VELEBIT je 266,5 milijuna kuna od čega 85% odnosno 218.708.288,14 kuna čine bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda.

Projekt Fearless Velebit provodit će se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020., specifičnog cilja Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima iz kojeg će se za provedbu svih aktivnosti projekta osigurati 85 % ukupnog iznosa projekta, dok će se 15 % osigurati nacionalnim sufinanciranjem. Razdoblje provedbe projekta je od 1. kolovoza 2018. do 30. lipnja 2023. godine.

Na drugom službenom sastanku projektnih partnera voditelj projekta Božidar Ćaćić je predstavio ciljeve i aktivnosti koje su određene u prvoj fazi projekta, ali i najavio nadolazeće. Svaki partner je ukratko prezentirao svoj status provedbe aktivnosti u projektu s naglaskom na bitne informacije o identificiranim poteškoćama. Svakako je važno naglasiti kako je zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta za razminiranje do sada razminiran velik dio projektnog područja što je odličan rezultat i preduvjet za pokretanje novih koraka.

Veselimo se rezultatima projekta kojima smo sve bliže cilju „Hrvatska bez mina.“

Fearless Velebit