Skip links

Europska svemirska agencija financira projekt satelitskog nadzora sastojina poljskog jasena

Dana 15. prosinca 2021. godine na Geodetskom fakultetu održana je prezentacija projekta „Automatsko praćenje poljskog jasena metodama daljinskih istraživanja podacima programa Copernicus (RS4EST)“ te su potpisani sporazumi o suradnji između nositelja projekta Geodetskog fakulteta i partnera Hrvatskih šuma d.o.o te Državne geodetske uprave.

Svečano otvaranje projekta započelo je pozdravnim govorima prof. dr. sc. Almina Đape, dekana Geodetskog fakulteta, nakon kojeg su se prisutnima obratili mr. sc. Ivan Fazekaš, član uprave Hrvatskih šuma d.o.o., Antonio Šustić, zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, mr. sc. Želimir Kramarić, načelnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i delegat pri Europskoj svemirskoj agenciji te prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. Navedeni su istaknuli važnost ovog projekta ne samo zbog očuvanja poljskog jasena od propadanja već i zajedničke interdisciplinarne suradnje na ovom znanstveno-istraživačkom projektu.

„Ovo je izniman projekt za Hrvatsku koji je spojio struku i znanost. Možda naši građani nisu ni svjesni koliko je ovo važno, no naša zajednička suradnja i suradnja s ESA-om potvrđuje tu činjenicu. U Hrvatskoj je 30.000 ha čistih šuma jasena, a još 120.000 ha pod miješanim je šumama, gdje je jasen prisutan. Ovaj projekt će nam dati bolji uvid u stanje tih šuma, koje rapidno propadaju u zadnjih nekoliko godina uslijed napada gljive nametnika Chalara fraxinea. Ovoj vrijednoj vrsti prijeti izumiranje i moramo učiniti sve što je u našoj moći da ih sačuvamo“, kazao je član Uprave Hrvatske šume d.o.o. mr. sc. Igor Fazekaš.

Načelnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i delegat pri Europskoj svemirskoj agenciji mr. sc. Želimir Kramarić istaknuo je kako je ovaj projekt vrlo visoko ocijenjen od ESA-e, a dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Almin Đapo je naglasio važnost integracije struke i znanosti: „Ovo je jedan od projekata gdje pokazujemo da se kroz strojno učenje i svemirska istraživanja mogu napraviti velike stvari za društvo. Ovakvi i slični projekti rade poseban odmak jer znanost uspijeva pomaknuti granice – povezuje društvo i gospodarstvo te radi velike korake“.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je prezentacija projektnih aktivnosti i ciljeva projekta koju je održao dr. sc. Damir Klobučar, viši stručni suradnik za razvoj iz Hrvatskih šuma d.o.o., voditelj projekta, doc. dr. sc. Mateo Gašparović iz Geodetskog fakulteta i dr. sc. Iva Gašparović, Državna geodetska uprava.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je razvoj prototipa algoritma za automatsko praćenje šuma poljskog jasena temeljem naprednih metoda daljinskih istraživanja upotrebom svemirskih tehnologija, koji će omogućiti prikupljanje točnih i aktualnih prostornih podataka o stanju jasena. Sustav će se primarno temeljiti na satelitskim snimcima visoke prostorne i vremenske rezolucije programa Copernicus Europske svemirske agencije u kombinaciji s podacima u nadležnosti Hrvatskih šuma i Državne geodetske uprave.
Navedeni projekt primjer je interdisciplinarne suradnje hrvatskih institucija koji spaja znanost i struku te ima za cilj kroz zajedničku suradnju razviti nove proizvode, metode i znanja u području šumarstva i geoinformatike.

RS4EST logo

Ovo je izniman projekt za Hrvatsku koji je spojio struku i znanost. Možda naši građani nisu ni svjesni koliko je ovo važno, no naša zajednička suradnja i suradnja s ESA-om potvrđuje tu činjenicu.

Igor Fazekaš, član uprave Hrvatskih šuma

Šume jasena

30.000 ha
čistih šuma jasena u RH
120.000 ha
pod miješanim je šumama