Skip links

23.02. – rođendan hrvatskoga šumarstva!

Hrvatsko šumarstvo svoje temelje baštini iz nekadašnjega vojnog ustroja na hrvatskom tlu. Prva poznata hrvatska Uprava šuma osnovana je u Karlovcu 23. veljače 1765. za četiri pukovnije Karlovačkog generalata.

Na današnji dan (23.2.) osnovana je prva poznata uprava šuma na hrvatskom tlu.

Pod upravom su formirane prve tri šumarije s pripadajućim osobljem. Za sjedišta šumarija određene su Baške Oštarije, Krasno te Petrova gora. Krajem 18. stoljeća (1799. godine) sjedište Uprave šuma Karlovačkog generalata bilo je na Turnju, u zgradi bivše tvornice kože u kojoj je bio stan i uprava krajiškoga šumskog direktora (ravnatelja). Karlovačka šumska direkcija (ravnateljstvo) na Turnju postojala je do 1841. godine kada je preseljena u Karlovac.

Šumarije Vojnić slijednica je jedne od prvih triju šumarija osnovanih na području Hrvatske – Šumarije Petrova gora. U spomen na godinu osnutka Šumarije Petrova gora 1765., a na poticaj karlovačkog ogranka Hrvatskoga šumarskog društva, u stolarskoj radionici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac izrađene su četiri drvene skulpture u obliku znamenaka 1 7 6 5. Skulpture su postavljene u prosincu 2021. godine povodom obilježavanja 175 godina postojanja Hrvatskoga šumarskog društva. Investitor skulptura su Hrvatske šume d. o. o. Uprava šuma Podružnica Karlovac.

Karlovački ogranak HŠD-a zajedno s UŠP Karlovac kroz svoje aktivnosti pomogao je zadržati sjećanje na taj datum:

  1. Jedna od aktivnosti vidljiva je na mrežnoj stranici Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu u Zavičajnom kalendaru
  2. Ispred upravne zgrade UŠP Karlovac u jesen 2021. godine postavljena je info-ploča o Karlovcu kolijevci hrvatskoga šumarstva.
  3. S dopuštenjem Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj jedna manja info-ploča sličnog sadržaja postavljena je u vanjskom postavu muzeja.
  4. Ispred upravne zgrade Šumarije Vojnić postavljene su drvene skulpture u obliku znamenki 1 7 6 5 kao podsjetnik na godinu osnutka Šumarije Petrova gora čija je Šumarija Vojnić današnji sljednik.

Posljednje dvije aktivnosti prezentirat će se javnosti upravo danas 23.2.2022.

Središnjica Hrvatskoga šumarskog društva dostavila je uredništvu poznate povijesno-dokumentarna emisije Hrvatske radiotelevizije „TV kalendar“ materijale o zbivanjima 23.2.1765. tako da je danas prvi put emitiran prilog o rođendanu hrvatskoga šumarstva.

O tom datumu, kao i o danu osnutka HŠD-a 26.12.1846. koji je također prikazan u TV kalendaru 26.12.2021., kraća informacija bit će objavljena u Šumarskom listu broj 1-2/2022.

Leave a comment