Skip links
Hrvatske šume jedan od sponzora međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2022

Hrvatske šume jedan od sponzora međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2022.

Ministarstvo unutarnjih poslova i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku bili su organizatori 18. međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2022.“, koji se održao od 02. do 04. svibnja 2022. godine u Vodicama.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, kao resornog ministra za poslove civilne zaštite i razminiranje te u svoje osobno ime pozdravio prisutne i izrazio važnost održavanja ovog simpozija koji će svim dionicima pružiti priliku za razmjenu znanja i iskustva, a s ciljem zajedničke borbe protiv mina. Kazao je kako je vidljivo da je svijest o minskoj opasnosti kao globalnoj sigurnosnoj, gospodarskoj i ekološkoj problematici i nadalje prisutna, jednako kao i potreba za razvijanjem partnerskih i prijateljskih odnosa te daljnje razmjene stručnih znanja i iskustava na području sustava protuminskog djelovanja.

Tom prilikom, istaknuo je važnost kontinuirane i ciljane edukacije o minskoj opasnosti kao i potrebe podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i angažmana svih dionika sustava u cilju sprečavanja stradavanja, a koje će prestati tek onog trenutka kada se teritorij u potpunosti očisti od minske opasnosti.

„Ovim 18. po redu simpozijem protuminskog djelovanja nastojali smo odabirom tema i moderatora, uz predstavljanje renomiranih proizvođača opreme za razminiranje, spojiti operativu, znanost, industriju, donatore pa i politiku, s ciljem unapređivanja vaših profesionalnih kompetencija i u konačnici napretka protuminskog sustava“ – zaključio je ravnatelj.

Uz ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, otvorenju su nazočili direktorica HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku Katarina Markt, izaslanik Hrvatskog Sabora Ante Bačić, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj H.E Gaël Veyssierej, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine Nj.E. Vasilj Kirilić, predstavnik Ženevskog centra za humanitarno razminiranje Valon Kumnova, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, koordinatori za poslove civilne zaštite Marijana Klanac i Neven Karas te brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.
Na ovogodišnjem simpoziju sudjelovalo je više od 150 sudionika iz 27 zemalja, a jedan od sponzora bile su Hrvatske šume.

Treći dan konferencije prezentaciju o tri strateška projekta Hrvatskih šuma sufinancirana sredstvima EU fondova „Uz pomoć EU fondova do šuma bez mina“ održao je Blaž Štefanek, rukovoditelj Službe za projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte.

Ovom prezentacijom predstavljeni su projekti Naturavita, Fearless Velebit i Karlovac Karst čiji su korisnik Hrvatske šume.

Hrvatske šume jedan od sponzora međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2022
Hrvatske šume jedan od sponzora međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2022
Hrvatske šume jedan od sponzora međunarodnog simpozija Protuminsko djelovanje 2022