Skip links
Studijsko putovanje u Austriju Rosewood4.0

Studijsko putovanje u Austriju Rosewood4.0

U sklopu projekta ROSEWOOD4.0 (HORIZON2020) organizirano je zajedničko studijsko putovanje – dvodnevni posjet austrijskim primjerima inovacija i digitalizacije šumarstva i drvne industrije u okolici Graz-a, a koje se održalo 17. i 18. svibnja 2022. godine.

Studijskom putovanju su prisustvovali predstavnici svih 5 HUB-ova iz cijele Europe s ciljem povezivanja i razmjene znanja, te predstavljanja primjera dobre prakse u šumarstvu i drvnoj industriji.

Na zajedničkom studijskom putovanju ispred Hrvatskih šuma sudjelovali su Mario Klobučar – Direktor Sektora za zelenu energiju i EU projekte, Blaž Štefanek – Rukovoditelj Službe za projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte i Danijel Cestarić – koordinator za EU projekte, a putovanje je bilo u organizaciji Centra kompetencija Vinkovci kao Voditelja centra za jugoistočnu Europu (South-East Europe Hub).

Prvoga radnoga dana posjetili smo šume u okolici Graz/Leoben/Frohnleiten i imali priliku prisustvovati demonstraciji korištenja šumske žičare, zatim je prikazano korištenje FORSITE Dynamic ekološke klasifikacije šumskih područja, predstavljen je projekt Holzmob Regio Climate fit Forest, Festmeter – projekt otkrivanja potkornjaka dronovima i BoDogs – otkrivanje potkornjaka posebno obučenim psima, a posjetili smo pilanu MM Holz i novo postrojenje u okolici Leoben. Obišli smo Inovativni centar za drvo Zeltweg s prezentacijom izgradnje i korištenja Sabirno-logističkih centara za biomasu kao i Naturwärme St. Lambercht – proizvodnja toplinske i električne energije iz biomase, a na kraju je održano predstavljanje primjera dobre prakse (Virtual forest, Finland; PROZEL, Poland; Taxus IT, Poland i Public data of forests, Croatia).

Idućega dana posjetili smo Weizer Parkett, gdje je predstavljen projekt WoodCAR, zatim smo posjetili Holzbau Strobl Holzbau (uporaba robotike) i obišli primjer drvene gradnje (Q7 Graz) s čime je studijsko putovanje završilo.

Studijsko putovanje u Austriju Rosewood4.0
Studijsko putovanje u Austriju Rosewood4.0