Skip links

Konferencija 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, a u partnerstvu s Hrvatskim šumama d.o.o., Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te Istarskom županijom, u Puli su 27. i 28. listopada 2022. godine održani 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva na kojima se okupilo oko 400 posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Konferenciji su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, izaslanica predsjednika Sabora Marijana Petir te brojni drugi visoki uzvanici.

Konferencija je otvorena prezentacijama iz područja šumarstva, a imao ju je čast započeti Darko Pleskalt, dipl.ing. šum., održavši vrlo zapaženu prezentaciju o protupožarnoj zaštiti šuma i aktivnostima za buduće razdoblje koje provode Hrvatske šume d.o.o. Posjetitelji su dobili detaljan uvid u problematiku šumskih požara, njihovu učestalnost i trendove u protupožarnoj zaštiti, a na opće zadovoljstvo pristutnih, najavljeno je i širenje protupožarnog videonadzora koji financiraju Hrvatske šume d.o.o. na Istarsku županiju.
Uslijedila je prezentacija o šumskim resursima Republike Hrvatske, koju je održao direktor Sektora za šumarstvo mr.sp. Krešimir Žagar. koji je prisutne pobliže upoznao s nenadoknadivom važnošću šuma za cijelu biosferu s obzirom na njihovu ulogu u ekosustavu. U svom je izlaganju Žagar istaknuo činjenicu da se u vlasništvu Republike Hrvatske nalazi 2.097.318 ha šuma te da najvećim dijelom tih resursa, s 2.024.461 ha ili 73%, upravlja državna tvrtka Hrvatske šume d.o.o. i to prema načelu održivog razvoja i potrajnog gospodarenja koja se temelji na stručnom i odgovornom upravljanju, što je i misija Hrvatski šuma – osigurati održivo integralno gospodarenje državnim šumama na području Republike Hrvatske na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način.

Hrvatske šume d.o.o. imaju iznimno veliku ulogu u očuvanju šumskih resursa, a da to čine prema svim najboljim svjetskim standardima svjedoči i činjenica da je tvrtka nositelj FSC® certifikata neprekidno od 2002. godine kao i činjenica da su Hrvatske šume d.o.o. dio ekološke mreže Natura 2000 sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije, koja obuhvaća 37% kopnene i 15% morske površine Republike Hrvatske.

Nakon šumarskih prezentacija održana je panel rasprava o primjerima dobre prakse u poljoprivredi. Drugi dan konferencije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelili su nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je upućeno 37 ugovora o potpori ukupno vrijednoj više od 105 milijuna kuna. Ministrica poljoprivrede je tijekom predstavljanja Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027. objavila da je Europska komisija upravo odobrila hrvatski Strateški plan, ključan za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova.

Konferencija je protekla u iznimno pozitivnim tonovima, iznijeta su brojna dobra iskustva i primjeri dobre prakse, a prekrasan prostor konferencijske dvorane dodatno je zabljesnuo ukrašen stabalcima maslina i ukrasnim biljkama iz Rasadnika Frančeskija, UŠP Buzet, koji je također sudjelovao na konferenciji kao jedan od izlagača s ponudom sadnica, maslinovog ulja i proizvoda od smokava.