Skip links

Konferencija Forestry Kupres 2023.

U četvrtak, 19. siječnja u Kupresu svečano je otvorena konferencija Forestry Kupres 2023. na temu aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u BiH i susjednim zemljama. Organizatori konferencije su ŠGD Hercegbosanske šume i Hrvatski drvni klaster. Okupila je više od 150 sudionika, među kojima je bio velik broj stručnjaka iz područja šumarstva i drvoprerađivačkog sektora.

Na konferenciji je sudjelovala i delegacija Hrvatskih šuma d.o.o. vođena predsjednikom Uprave Nediljkom Dujićem. Budući da je BiH dobila kandidacijski status, i same teme konferencije su bile usmjerene na ubrzavanje procesa ulaska BiH u euro-atlantske integracije, te predstavljanje potencijala u području šumarstva i drvoprerađivačkog sektora.

Najviše je govora bilo o budućnosti šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini, povezivanju na regionalnoj ali i europskoj razini, unapređenju tehnološkog razvoja i primjeni inovacija u gospodarenju šumama i drvoprerađivačkom sektoru govorili su stručnjaci iz BiH i europskih institucija. Središnji dio Konferencije bilo je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatskih šuma d.o.o. i ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, koje su potpisali čelnici navedenih Društava, Nediljko Dujić i Mario Mašić.

„Sporazum će unaprijediti izgradnju protupožarnih puteva kod nas jer ćemo mi zajedno aplicirati na međunarodne fondove. Također, zajedno ćemo aplicirati na projekte razminiranja jer imamo puno područja zagađenih minama. Dio naše suradnje odnosi se na ugradnju softvera koji koriste Hrvatske šume“, kazao je Mario Mašić, generalni direktor ŠGD Hercegbosanske šume.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić istaknuo je kako Hrvatske šume stavljaju na raspolaganje svu tehničku potporu i svo iskustvo s ciljem da se dugoročno, za generacije koje dolaze, zaštiti šumski  resurs, kao podloga za život i civilizaciju na planetu.

Zapaženu prezentaciju o uspješnom korištenju sredstava iz EU fondova održao je i koordinator za EU projekte u UŠP Split, Zoran Šunjić.

Zahvaljujući ovoj tradicionalnoj konferenciji, Šumsko gospodarsko društvo s Kupresa već je postalo dio Udruženja europskih organizacija koje upravljaju državnim šumama, a kako ističe Marjan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera: „Cilj je uključiti Kupres u Europsku udrugu planinskih regija EuroMontana kako bi se ovdje onda mogli implementirati projekti koji se već provode u u Alpama i u drugim planinskim regijama u Europi“.