U Svetom Petru u Šumi održana 3 . međunarodna konferencija i 10. sajam “S KLOBASICOM U EU 2024“
Hrvatske šume d.o.o. ove su godine bile zlatni sponzor sajma “S klobasicom u Europu”, koji od 2013. godine organizira općina Sveti Petar u Šumi, u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i ostalim partnerima i pokroviteljima. Zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, Međunarodni sajam “S KLOBASICOM U EU 2024.” održao se po deseti put na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom „gradu od kobasica“.
Na sajmu se predstavljaju proizvođači kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ali i proizvođači sira, vina, rakija, slastica, suvenira, te proizvoda ekološke poljoprivrede. Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati proizvodnju i prodaju domaćih kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti gastronomske mogućnosti domaće proizvodnje, poticati potrošače na potrošnju i uživanje u tradicionalnim suhomesnatim proizvodima, te stvoriti samosvijest o kvaliteti i potrebi konzumiranja tradicionalnih istarskih proizvoda. Ove godine tu su se svojom bogatom ponudom predstavile i Hrvatske šume d.o.o., prije svega RJ Rasadnik Frančeskija, UŠP Buzet, čiji su djelatnici uredili cjelokupni izložbeni prostor sajma hortikulturalnim i šumskim sadnicama, te LD Babinac, UŠP Bjelovar, i LD Muljava, UŠP Karlovac, koji su svojom gastronomskom ponudom oduševili posjetitelje.
U sklopu priprema za ovogodišnju manifestaciju, još početkom ožujka u Hrvatskoj kući kobasica u Svetom Petru u Šumi održano je senzorno ocjenjivanje kobasica i salama. Ukupno je ocijenjeno 210 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BIH i Portugala. Senzorno ocjenjivanje je provedeno u 11 kategorija.
„Naša želja je da u budućim vremenima potaknemo na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a s ciljem da Sv. Petar u Šumi kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva“, najavio je dr. sc. Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi koja je manifestaciju organizirala uz potporu Vlade RH, Ministarstava, Istarske županije, Udruga, brojnih sponzora i suorganizatora, koje su ovaj put predvodile Hrvatske šume. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić sudjelovao je u dodjeli nagrada i priznanja šampionima izrade vrhunskih domaćih proizvoda. Uz upućene čestitke organizatoru Općini Sveti Petar u Šumi i proizvođačima, Dujić je naglasio kako su Hrvatske šume na području Istarske županije prisutne kroz niz projekata koji obuhvaćaju protupožarnu zaštitu te gospodarenje šumama, a rado se odazivaju i podržavaju događanja kojima je cilj dobrobit i napredak cjelokupne zajednice. Pozdravnu riječ uputio je i član Uprave Igor Fazekaš, koji je ukratko nabrojao što sve Hrvatske šume čine kako bi unaprijedila kvalitetu okoliša u doba klimatskih promjena i kompenzirale ugljični otisak turizma.
Ovogodišnji, jubilarni sajam, koji traje od 15. do 17. ožujka svečano je otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a prethodila mu je 3. međunarodna konferencija na kojoj su održane četiri panela. Stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) bili su panelisti u tri rasprave na temu autohtonih pasmina, proizvodnje proizvoda zaštićenog naziva, brendiranja regije kroz prehrambene proizvode, dok su se u četvrtom panelu predstavile Hrvatske šume, i to kroz temu „Utjecaj šumarstva na praktično življenje na primjeru Istre i Primorja“.
Panelisti su bili Daria Kekelić, dipl.ing.šum. koordinatorica poslovnih područja i procesa u Direkciji, mr.sc. Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma, Josip Šešelj, dipl. ing. šum, rukovoditelj Službe za lovstvo, Ester Brajković Vladilo,dipl.ing.šum, upraviteljica RJ „ Rasadnik Frančeskija“ iz UŠP Buzet, Suzana Ladavac, dipl. ing. šum, str. suradnik za uzgajanje šuma, UŠP Buzet te pročelnik Istarske županije za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan. Panel je moderirala glasnogovornica Ana Juričić Musa, prof. Rasprava je potaknula veliko zanimanje prisutnih, s obzirom da su na vrlo praktičan način predstavljene sve gospodarske, socijalne i ekološke funkcije naših šuma.
Nakon uvodne prezentacije na temu „Gospodarenje šumama u Republici Hrvatskoj“, koju je održala Daria Kekelić, rasprava se proširila na zaštitu šuma, ponajprije onu protupožarnu, što je u Istri vrlo aktualna tema, osobito pred protupožarnu sezonu. Panelistica Jasna Molc objasnila je koliko Hrvatske šume ulažu u tu vrstu zaštite šuma i koliko su se investicije u videonadzor šuma pokazale učinkovitima. Sljedeći panelist, rukovoditelj Službe za lovstvo, Josip Šešelj predstavio je djelatnost lovsta u Hrvatskim šumama, koja obuhvaća ne samo lovno gospodarenje i brigu o divljači, nego i ugostiteljstvo. Nakon općenitih tema, rukovoditeljica Rasadnika Frančeskija, Ester Brajković Vladilo opisala je vrlo praktičnu suradnju koju istarski šumari i djelatnici rasadnika na lokalnoj razini održavaju s građanima, i to u obliku radionica i edukacija o uređenju okoliša za iznajmljivače. Osim toga, tu je bliska suradnja s turističkom zajednicom i velikim hotelskim kućama za koje održavaju okoliš, uz redovitu djelatnost proizvodnje šumskog i ukrasnog bilja, održavanje maslinika i najvećeg nasada smokava u Istri. Na to se nadovezala sljedeća panelistica, Suzana Ladavac, koja je objasnila da su u sklopu svog društveno odgovornog poslovanja Hrvatske šume izradile 40-ak poučnih staza, a jedna od najljepših se nalazi upravo u Istri, pokraj Pazina. Kroz korištenje takvih staza za edukaciju i rekreaciju, građani mogu saznati razne detalje o gospodarenju šumama koje se obično, u moru ostalih informacija, ne probiju do najšire javnosti, poput uske suradnje znanosti i operativne struke u doslovnoj borbi za spas pitomog kestena na našem području.
Za kraj panela prisutnima se obratio g. Ezio Pinzan, županijski pročelnik, koji je se izrazito pohvalno izrazio vezano za suradnju sa šumarima na brojnim projektima, no osobito je objasnio koliko je ta suradnja bila od presudne važnosti za iskorijenjivanje zlatne žutice vinove loze, jer su jedino Hrvatske šume imale kapacitet za uklanjanje zaraženih trsova i istovremeno pripremu tla za nove nasade.
Nakon stručnih panela, moglo se započeti s degustacijom zaštićenih hrvatskih proizvoda i proglašenjem šampiona sajma. Ove je godine Šampionsku titulu u kategoriji istarskih kobasica ponio OPG Milan Udovičić iz Žminja, a šampion Sajma i osvajač kobasičarske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi za istarsku kosnicu.






