Skip links

13. Državno natjecanje šumarskih radnika sjekača

Vinkovci | Park Lenije | 3. lipnja 2023.

Imamo pobjednike!

Državno natjecanje šumarskih radnika sjekača u Vinkovcima je završeno!

I ove je godine bilo uzbudljivo i napeto do samog kraja. Tek nekoliko bodova i sekundi pobjednike dijeli od najbližih pratitelja. Sljedeća stanica za naše najbolje sjekače – Svjetsko prvenstvo IALC-a u Beču!

Poredak natjecatelja po disciplinama, po seniorima (grupa Profi) i juniorima (grupa U-24), kao i ekipni poredak možete pogledati na slijedećem linku: https://natjecanje.azurewebsites.net/

Nakon što se otvori stranica s prozorom za prijavu, potrebno je kliknuti na gumb ‘Sign in ->’, te zatim odabrati željene podatke za gledanje.

Natjecanje, samu atmosferu tijekom natjecanja i prekrasan ugođaj sunčanog lipanjskog dana u Parku Lenije možete pogledati na YouTube kanalu HŠ, u ovom videu: https://www.youtube.com/watch?v=jxjp_e-A08A

Vinkovci 2023.

Dani hrvatskoga šumarstva i 13. državno natjecanje sjekača 2023. godine održani su u najstarijem gradu u Hrvatskoj i Europi – Vinkovcima, gradu duge i respektabilne šumarske tradicije i kraju čuvenom po kvalitetnim stablima hrasta lužnjaka.
Natjecanje šumarskih radnika odvija se u skladu sa strogo propisanim odredbama Pravilnika o državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača usklađenim s Pravilnikom međunarodne organizacije koja organizira Svjetska prvenstva šumarskih radnika-sjekača, a obuhvaća pet disciplina:
Natjecatelj rastavlja i sastavlja reznu garnituru motorne pile i podešava zategnutost lanca. Treba skinuti lanac s vodilice i lančanika, okrenuti vodilicu i namjestiti novi lanac. Novi lanac treba staviti tako da se pila može koristiti u slijedeće dvije discipline bez bilo kakvih dodatnih radova. Naime, natjecatelj ima motornu pilu u rukama samo prilikom izvođenja sljedeće dvije discipline (kombinirani i precizni prerez na podlozi), između izvođenja disciplina motorna pila se nalazi kod disciplinskih sudaca.
S dva trupca natjecatelj treba prerezati kolutove debljine između 3 i 8 cm. Prva se polovica reže odozdo prema gore do crvene pruge, a druga se reže s gornje strane (počevši u zelenoj zoni), dok kolut ne padne na tlo. Natjecatelj osvaja najviše bodova ako se gornji i donji prerez na svakom trupcu spoje bez razmaka unutar označene crvene pruge i pod pravim kutom u odnosu na uzdužnu os trupca.
Natjecatelj mora prerezati kolut debljine između 3 i 8 cm s krajeva dva trupca, tako precizno da lanac ne dotakne podložene daske. Kolut treba prerezati pod pravim kutom na uzdužnu os trupca. Ukoliko se dotakne podložena daska, natjecatelj ne osvaja bodove za preciznost. Podloga je pritom prekrivena tankim slojem piljevine debljine točno 3.00 cm, koja skriva mjesto dodira trupca i daske.
Natjecatelj podsijeca stablo i odmah nakon toga, na suprotnoj strani zasjeka, iznad horizontalnog reza zasjeka, vrši definitivno prerezivanje stabla, ostavljajući pri tom na oba kraja trupca sigurnosnu zonu neprerezanog dijela širine 25-35 mm i visine 20-35 mm. Ova disciplina obavlja se na trupcu s korom promjera 28-38 cm , s time da odabrani trupci koji su pripremljeni za natjecatelje moraju biti unutar 4 cm tolerancije promjera u intervalu od 28-38 cm, okomito usađenom u nosaču koji se nalazi na tlu.
U cilindrično obrađeno deblo promjera 14 cm usađuje se 30 okruglih grančica (kolčića) promjera 3 cm i iste vrste drva. Natjecatelj treba odrezati sve grančice s debla u što kraćem vremenu, bez da ga ošteti ili ostavi previsoke okrajke. Dozvoljena oštećenja debla su do 5 mm i visina neotpiljenih ostataka kolčića također 5 mm. Startna lista formira se nakon što svi natjecatelji završe prve 4 discipline. I to tako da prvo startaju najslabije plasirani natjecatelji, a oni najbolji startaju pri kraju, a na samom kraju kresanja grana starta najbolje plasirani natjecatelj nakon prve 4 discipline.

Okretanje vodilice

Kombinirani prerez

Točni prerez na podlozi

Podsijecanje stabla

(zasjek i definitivni)

Kresanje grana

O svjetskim prvenstvima šumarskih radnika sjekača

  • krovna udruga koja okuplja države sudionice natjecanja sjekača je IALC – International Association Logging Championships
  • svjetsko prvenstvo se održava svake druge godine (parne) u drugoj zemlji domaćinu.
  • iznimno zbog Covid-19 epidemije, zadnje SP je održanu u Estoniji 2023.
  • sljedeće SP će se održati u Austriji, u Beču, vjerojatno krajem 8.-og ili početkom 9.-og mjeseca
  • Hrvatska je 2010. bila domaćin u Zagrebu na Jarunu
  • članom reprezentacije postaju 3 prvoplasirana seniora sa zadnjeg državnog natjecanja prije svjetskog
  • pripreme reprezentacije su u skladu s Odlukom Uprave društva i obično počinju 3 tjedna prije svjetskog

Lokacija

Park Lenije
QR-kod-Vinkovci-2023-boriliste
Natjecanje Vinkovci lokacija
Natjecanje Vinkovci lokacija

Platinasti sponzori

Zlatni sponzori

Srebrni sponzori

Brončani sponzori