Skip links

Pazin dobio prekrasnu poučnu stazu

Hrvatske šume nastavile su sredstvima EU graditi poučne staze koje za svrhu imaju edukaciju građana svih uzrasta o važnostima očuvanja šuma pravilnim gospodarenjem cijeloga prostora. Sredinom listopada otvorena je Edukacijsko – rekreacijska staza Lovrin u Pazinu koja je već sada izazvala golemo zanimanje i zadovoljstvo građana Pazina i okolice.

Prekrasan jesenski dan u Istri privukao je veliki broj građana, šumara, predstavnika lokalne samouprave, Hrvatskog šumarskog instituta i medija na otvorenje Edukacijsko-rekreativne staze Lovrin na istoimenom predjelu iznad grada Pazina, prve takvog tipa u ovom dijelu zemlje. Ova nova staza nastala je u suradnji Hrvatskih šuma kao nositelja projekta te Grada Pazina i HŠI-ja koji su umnogome pomogli ostvarenju projekta a na korist građana Pazina i cijele Istre.

Već u uvodnom govoru, rukovoditelj Odjela za proizvodnju UŠP Buzet Christian Gallo napomenuo je kako staza, osim rekreativne vrijednosti ima i svoju edukativnu vrijednost koja je izuzetno važna, pogotovo ako ju gledamo kroz prizmu klimatskih promjena. Naglasio je da zbog poremećenih klimatskih ciklusa šume dobivaju sve više na važnosti ali isto tako da se šumarsku struku sve više gleda kroz negativnu prizmu, i to samo zbog malog segmenta ukupne šumarske djelatnosti, sječe koja je prijeko potrebna u gospodarenju šumama, dok se o brojnim benefitima koje šumarstvo donosi uglavnom ne govori.

Okupljenima se obratila i Suzana Ladavac, stručna suradnica za uzgajanja šuma u UŠP Buzet koje je ujedno i idejna začetnica ovoga projekta te jedna od suradnika provoditelja projekta Škola u šumi, šuma u školi. Istaknula je kako na godišnjoj razini ovaj edukacijski projekt prođe oko 600 djece s područja UŠP Buzet te da je ideja prilikom gradnje Edukacijsko rekreativne staze Lovrin bila da se šuma približi najmlađima i najstarijima a zatim i svim ostalim ljubiteljima prirode.

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić istaknula je kako ju je bilo strah realizacije projekta jer se bojala prevelikog zadiranja u prostor no kako mora pohvaliti i Hrvatske šume i izvođača jer je zadiranje u prostor doista bilo minimalno i decentno što ju je kao ljubiteljicu prirode posebno obradovalo. Sretna je što će građani Pazina imati prilike učiti o kestenu jer ih osobno voli jesti a boji se da s obzirom na klimatske promjene, naši unuci možda i neće moći uživati u njima, stoga je bitno da se educiraju o problemima koji more ovu našu dragocjenu vrstu.

Na kraju se prisutnima obratila i ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta, Sanja Perić koja je također istaknula edukativnu ali i znanstvenu vrijednost ove staze jer je upravo ovdje 2014. godine započeto biološko suzbijanje štetnika kestenove ose šiškarice.

Ideja za realizacijom Edukacijsko rekreativne staze Lovrin postoji već duže vrijeme, no prvi konkretni koraci zbili su se 2018. godine kada je započela priprema dokumentacije a sami projekt prijavljen je na Program ruralnog razvoja, mjera 8.5.2. u 2020. godini. Ukupna vrijednost cijeloga projekta iznosi 605.385,49 kn s PDV-om a u potpunosti je realiziran lokalnim snagama. Staza je kružnog oblika dužine 2,3 km, sastoji se od 5 edukativnih tabli, 2 interaktivne table za djecu, boravišno – edukativne zone i 3 odmorišta. Posebno je impresivan dio sa starim kestenovim stablima koji mjere više od 3 metra promjera i čiju starost tek treba utvrditi.

Staza se strateški nalazi u samom središtu Istarskog poluotoka što znači da je lako dostupna svim školama s područja Istarske županije i pogodna je za održavanje predavanja iz programa Škola u šumi, šuma u školi čime je UŠP Buzet dobio kvalitetan prostor za nastavak suradnje s osnovnim školama na tom području.