Skip links

U Zadru je održan 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

U organizaciji Sekcije za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb te Grada Zadra, od 27. do 28. listopada održan je 4. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu pod naslovnom temom: Urbane šume – zelena pluća grada: Rekreativna i zdravstvena funkcija urbanih šuma i gradskog zelenila.

Suorganizatori skupa bili su Zadarska županija, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademija šumarskih znanosti.

Mjesto održavanja bila je Providurova palača u Zadru što je pomak u središnje mjesto događanja – centre gradova koji imaju potrebu za razvojem urbanog šumarstva.

Prije samog otvorenja, gradonačelnik Dukić i zamjenik župana Šime Vicković posadili su u parku Jarula stablo japanske trešnje kao podsjetnik na ovaj skup i doprinos urbanim šumskim površinama u Zadru.
Uvodni govor u ime Sekcije za urbano šumarstvo HŠD održao je Damir Dramalija nakon kojeg je uslijedio pozdravni govor gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, prof.dr.sc. Stjepana Posavca ispred Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, dr.sc. Dijane Vuletić u ime Hrvatskog šumarskog instituta te dopredsjednice Hrvatskog šumarskog društva mr.sc. Mandice Dasović.

Uživo i online stotinjak sudionika imalo je priliku vidjeti 25 prezentacija čiji su autori, osim urbanih šumara, bili i krajobrazni arhitekti, agronomi, kineziolozi, geodeti, projektanti kao i prezentacije nekoliko diplomskih radova studenata Urbanog šumarstva, što potvrđuje multidisciplinarnost ovog područja, ali i spremnost šumara na suradnju sa svim relevantnim strukama.

Skup su moderirali doc.dr.sc. Vinko Paulić, Christian Gallo, dipl.ing.šum., mr.sc. Jasenka Vizentaner i prof.dr.sc. Stjepan Posavec kroz 4 tematska područja: Održavanje urbanog drvenastog zelenila i urbanih šuma; Socijalni segment urbanog šumarstva; Uloga javnih politika u planiranju i izvođenju radova iz urbanog šumarstva i zelene infrastrukture; Valorizacija i gospodarenje urbanim šumskim ekosustavima.
Nakon izlaganja sudionici skupa imali su priliku pod stručnim vodstvom obići zelene površine Zadra i poučno-rekreativnu stazu na Mustapstanu.

Organizatori skupa zaključili su da će predavanja i tema ovogodišnjeg skupa doprinijeti boljem razumijevanju važnosti urbanog drvenastog zelenila te posljedično tome potaknuti pojačanje brige o zelenoj infrastrukturi gradova, osobito u svjetlu sve naglašenijih klimatskih promjena.