Skip links

Noć muzeja u Šumarskom muzeju Bošnjaci

I ove godine, u sklopu manifestacije Noć muzeja, Šumarski muzej Bošnjaci otvara svoja vrata posjetiteljima, kojima obećava odličan program i izvrsnu zabavu uz upoznavanje šumarske povijesti i običaja.

Gostima će, uz stručno vodstvo šumara-kustosa Antuna Leakovića, biti omogućeno razgledavanje stalnoga muzejskog postava koji predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja, a poglavito Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka odnosno, na daleko znanog slavonskog hrasta. Neke od predmeta Muzeju su darovali mještani Bošnjaka. To su uglavnom tradicijski alati za izradu drvenih predmeta i alati za rad u šumi i izvoz drva iz šume, a najveći dio predmeta dopremljen je iz šumarija na području UŠP Vinkovci. U prigodnom bogatom glazbenom programu nastupit će Muška pjevačka skupina Baće.

Inače, radovi na otvaranju i izgradnji Šumarskog muzeja i uređenja prostora započeli su još 1988. godine. Domovinski rat ih je 1991. prekinuo pred dovršetkom, da bi sve konačno bilo pripremljeno i muzej otvoren tek 2007. godine. Od tada do danas na zanimljiv i slikovit način s poviješću šumarstva Slavonije upoznale su se nebrojene skupine školske djece i posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva, zapisujući u knjigu dojmova same pohvale.

Godišnje muzej razgleda od 1500 do 2000 posjetitelja. Prvi voditelj muzeja bio je dipl. ing. šumarstva Mato Šarčević, a njegovim umirovljenjem taj je posao preuzeo i vrlo uspješno nastavio Antun Leaković. Muzej je tako u punome smislu ispunio svoju edukacijsku i turističku funkciju, na ponos šumarima i selu Bošnjaci.

Veselimo se Vašem sutrašnjem dolasku!

Ulaz je slobodan!