Skip links

Obilježena 12. godišnjica proglašenja Regionalnog parka Mura – Drava

U petak, 10. veljače 2023. održana je svečanost obilježavanja 12. obljetnice proglašenja Regionalnog parka Mura – Drava. Regionalni park Mura – Drava je zaštićeno prirodno područje proglašeno 10. veljače 2011. godine Uredbom Vlade Republike Hrvatske. Iako nije certificirano od strane IUCN-a (International Union for Conservation of Nature – Međunarodni savez za očuvanje prirode), pripada u IUCN V. kategoriju – zaštićeni krajobraz.

Park se proteže se kroz 5 županija: Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Osječko -baranjsku županiju, u ukupnoj površini od 87.680,52 ha.

Ove godine organizatori obilježavanja 12. obljetnice od proglašenja su JU za zaštitu prirode OBŽ i Hrvatske šume d.o.o. Svečanost se održala u Edukacijsko-posjetiteljskom centru „Podravlje“ koji je obnovljen kao dio projektnih aktivnosti Projekta Naturavita  sufinanciranog sredstvima EU iz Kohezijskog fonda, a čiji su korisnik Hrvatske šume. Skup je prigodnim govorom otvorio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i podsjetio da je očuvanje prirodnih resursa jedna od važnih zadaća Osječko-baranjske županije. Nazočnima se obratio ravnatelj JU za zaštitu prirode Igor Ružička naglasivši važnost partnerskog odnosa pet županija na čijem se području prostire Park.

S obzirom da se najveći dio Regionalnog parka Mura-Drava nalazi u Osječko-baranjskoj županiji, nešto više od 26 000 ha što čini oko 30%, osjećamo veliku odgovornost prema ovom zaštićenom području koju nastojimo zasluženo promovirati i pravilno zaštititi izjavio je Igor Ružička, ravnatelj JU za zaštitu prirode OBŽ. Centar prije svega služi za edukaciju školske djece, ali i  zainteresiranih skupina o bioraznolikosti Regionalnog parka Mura-Drava, te je do sada održana 101 radionica kroz koju je prošlo više od 4500 polaznika.

Cilj je da Edukacijsko posjetiteljski centar „Podravlje“ i dalje  bude mjesto edukacije, ali i  susreta, okupljanja i razmjene znanja vezanih uz biološku raznolikost među znanstvenicima, stručnjacima i svim onima koji vole prirodu – istaknuo je u svom govoru dr.sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šume Podružnice Osijek.

Ujedno treba naglasiti da je „Podravlje“ jedini posjetiteljski centar na području Regionalnog parka u Osječko-baranjskoj županiji.

Predstavnici partnera unutar područja Regionalnog parka predstavili su svoje aktivnosti i projekte. Hrvatske šume predstavile su projekte Naturavita i Hidden Landscapes.

Cilj održanog skupa bio  je međusobna suradnja različitih institucija kojima je zaštita prirode primarna ili sekundarna djelatnost, ali i onih koji izravno sudjeluju u kontinuiranom razvoju i zaštiti predmetnog područja.