Skip links

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije održan Croatian Forestry Forum

Glavna tema foruma bila je Inovacije i održivi razvoj

Povodom Međunarodnog dana šuma i dana kvalitete Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije jučer je održan prvi CROFOR – Croatian forestry forum. Glavna tema foruma bila je Inovacije i održivi razvoj. Ne manje značajne teme o kojima se govorilo bile su Izazovi potrajnog gospodarenja šumama u budućnosti, Značaj i uloga urbanog šumarstva, a osobitu pozornost privukla je tema Žene u šumarstvu i drvnoj industriji. Aktivni sudionici foruma bili su prof. dr. sc. Josip Margaletić dekan FŠDT-a, Silvija Zec predsjednica HKIŠDT, akademik prof. dr.sc. Igor Anić, Krešimir Žagar, voditelj Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma, Stjepan Vojinić predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i Ivona Josipović predsjednica Studentskog zbora. Konferencija je završila svečanim potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Hrvatskih šuma i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Dekan Josip Margaletić istaknuo je kako je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije pozicioniran kao vodeća visokoškolska obrazovna i znanstveno-istraživačka institucija u području šumarstva i drvne tehnologije ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u širem okruženju. Krešimir Žagar govorio je o klimatskim promjenama i uz njih vezano ekološkoj katastrofi koja je zadesila Gorski kotar 2014. godine. Silvija Zec je kao dokaz pravilnog gospodarenja dala usporedbu šume u Spačvanskom bazenu u 19. stoljeću kada se naveliko sjekla s današnjim stanjem. Istaknula je značaj ženskog promišljanja o gospodarenju šuma u hrvatskom šumarstvu. Akademik Igor Anić  kao zanimljivost je naveo da u Hrvatskoj imamo 0,6 ha šuma po stanovniku. Stjepan Vojinić je naglasio da će se drvnotehnološki sektor morati značajno tehnološki unaprijediti kako bi što bolje iskorištavao raspoloživu drvnu sirovinu. Studentica Ivona Josipović izjasnila se kako je potrebno još više podizati ekološku svijest kod studenata šumarstva i izrazila zahvalnost u ime studenata za mogućnost sudjelovanja u projektima. Skup je moderirala voditeljica Zrinka Grancarić. Događaju su prisustvovali i brojni studenti.

Jedan učenik osnovne škole i jedna učenica srednje škole prigodno su nagrađeni za inovativnost.

Glavni organizator događaja bio je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u suradnji s Hrvatskim šumama, HŠD-om, HKIŠDT-om i Hrvatskim drvnim klasterom.

Nakon CROFORA su dekan Josip Margaletić i predsjednik Uprave Nediljko Dujić potpisali Sporazum o suradnji između Hrvatskih šuma d.o.o. i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.