Skip links

Započela izgradnja nove poslovne zgrade Radne jedinice Transport i mehanizacija Karlovac

Najvećom investicijom unazad 33 godine Uprava šuma podružnica Karlovac dobiti će suvremenu servisnu radionicu neophodnu za održavanje šumske mehanizacije i jačanje kapaciteta u budućnosti.

 

Obilasku radova izgradnje nove poslovne zgrade u Karlovcu su 18. travnja 2023. uz djelatnike i Upravu Hrvatskih šuma d.o.o. nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.

Uz predstavljanje investicije čija je realizacija započela u ožujku, Voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić istaknuo je kako Karlovac ima vrijednu „rentu položaja“ u središtu Hrvatske, okruženi šumskim resursima- od nizinskih šuma Pokupskog bazena, brdskih šumskih kompleksa Korduna i dijela Banovine, Žumberka, blizinu prometnih čvorišta. Sama se Radna jedinica nalazi na 300 metara od naplatnih kućica i na poznatoj trasi D1, što je značajna prednost i olakšanje za logistiku i efikasnost rada, dodajući kako je izgradnja nove poslove zgrade bila neophodna s obzirom na trenutačno loše stanje njihove sadašnje radione.

Radna jedinica Transport i mehanizacija (TIM) Karlovac ima 59 zaposlenika, a djelatnosti koje obavlja su servis i održavanje kompletne šumske mehanizacije, strojeva, uređaja, alata, skladištenje goriva, maziva i akumulatora, pridobivanje drvne mase te održavanje šumske infrastrukture, prvenstveno za UŠP Karlovac dok će se s novom investicijom stvoriti mogućnosti za jačanje kapaciteta i povećanja opsega rada. Do ljeta iduće godine, odnosno nakon ugovorenog roka od 400 dana radova, konačno će dobiti suvremenu servisnu radionicu neophodnu za održavanje šumske mehanizacije, vrijednosti 1,9 milijuna eura. Površina zgrade biti će preko 1.000 m2 i sadržavati automehaničarski servis, skladište i uredske prostore.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je po obilasku radova zaključila kako su sva ulaganja bitna za kvalitetno gospodarenje šumama Hrvatske koje je primjer u svijetu: Najvažnija uloga Hrvatskih šuma jest odgovorno gospodarenje ovim resursom. Šume su važne za kružno gospodarstvo, za očuvanje ekosustava i bioraznolikosti te za sveukupni život. Čak 50% našeg kopna čine šume i možemo se pohvaliti da se našim šumama gospodari dobro, odgovorno, prateći višegodišnju tradiciju. U suradnji sa svijetom Hrvatske šume približavaju naša iskustva i svoj oblik gospodarenja šumama mnogim zemljama.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić naglasio je kako je ovo samo jedna od investicija Hrvatskih šuma u svim dijelovima Hrvatske, a cilj je sve podružnice opremiti za učinkovit rad, prvenstveno na održavanju, očuvanju i podizanju novih šuma na području Hrvatske. Generacijama iza sebe želimo ostaviti kvalitetne i zdrave šume, i to prirodne, a ne umjetno uzgojene. U svijetu je Hrvatska primjer kako uzgajati prirodne šume, što je važno za ekološki sustav cijelog čovječanstva, te pozvao javnost da se zainteresira za kompletno stanje šuma jer šuma je život za cijelu ljudsku populaciju.