Skip links

Održana završna konferencija projekta Fearless Velebit

Riječ je o projektu  sufinanciranom  sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta “dr. Ante Starčević” u Gospiću, 26.travnja 2023. g. održana je završna konferencija projekta “Fearless Velebit”. Riječ je o projektu  sufinanciranom  sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, a odnosio se na razminiranje šumskih predjela u NP Paklenica i Parku prirode Velebit.  

Konferenciji su nazočili brojni uvaženi gosti, predstavnici jedinica lokalne samouprave, kao i čelnici nekoliko Ministarstava, a u ime Hrvatskih šuma nazočio je predsjednik Uprave Nediljko Dujić sa suradnicima. U uvodnom dijelu konferencije nazočne je pozdravio voditelj gospićke Podružnice Hrvatskih šuma Mario Stilinović.

-Na početnoj konferenciji održanoj 2021. godine govorili smo o važnosti ovoga projekta  za sve nas djelatnike Hrvatskih šuma, NP Paklenica i Parka prirode Velebit, odnosno za sve nas koji na tome području obavljamo redovne aktivnosti, ali i za sve planinare i putnike namjernike iz Hrvatske i cijeloga svijeta koji dolaze u ta prekrasna područja uživati u prirodi. Zato želim od srca zahvaliti svima koji su uložili ogroman trud u pripremi, provedbi i nadzoru ovoga projekta, rekao je Mario Stilinović naglašavajući također važnost izrade i obnove protupožarnih cesta i prosjeka. Na njegove riječi nadovezao se  Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

-Ovo je vrlo značajan, ali i vrlo perspektivan projekt vrlo važan za razvoj prostora ovog dijela Hrvatske. Želim još jednom istaknuti važnost kako bismo na još jedan način valorizirali ovaj kraj i dijelove Zadarske županije. Ovo je tek jedan od projekata koje provode Hrvatske šume i partneri. Moram se zahvaliti na potpori i razumijevanju Vladi RH, na uloženom trudu u ovaj i slične projekte. Hrvatske šume imaju veliku odgovornost u prostoru gdje se odvija nešto najpozitivnije – odvija se život. Uvijek naglašavam kako šume ne poznaju nikakve administrativne granice ni međe. Važna nam je samo globalna valorizacija i zaštita prostora u kojem dominiraju šume i unaprjeđenje tih prostora. Želimo u tim nastojanjima prednjačiti, posebno u ruralnim prostorima RH. Iza nas su mnogi iznimno pozitivni rezultatima, a u ovom slučaju to je poseban respekt koji imamo prema našem Velebitu koji pokazuje jednu impozantnu veličinu i ljepotu, između ostalog rekao je Nediljko Dujić.

Voditelj projekta Božidar Čačić naglasio je kako se projekt provodio na području Ličko-senjske i Zadarske županije te se u sklopu istog razminiralo čak 1.645,26 ha šuma i šumskog zemljišta na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Osim uklanjanja mina važnost ovoga projekta očituje se i na uređenju protupožarnih puteva i prosjeka. Znatno su popravljeni i uređeni protupožarni putevi i na područjima grada Gospića te općina Jasenice i Lovinac. Na ovaj način su pirotehničke ekipe uklonile  2.177 mina, a omogućio se siguran pristup bajkovitim predjelima NP Paklenica i Parka prirode Velebit.

Sve aktivnosti na projektu rezultirati će i još boljom zaštitom živog i neživog svijeta te pridonijeti očuvanju ukupne bioraznolikosti ovog područja.