Skip links

EU projekti na Festivalu cvijeća u Osijeku

Hrvatske šume po drugi su puta s projektom Naturavita i po prvi puta s projektom LIFE WILDisland sudjelovale na, sada već tradicionalnom, 6. Festivalu cvijeća u  Osijeku.

Festival  se od 2019. godine, s izuzetkom 2020., kada zbog pandemije Covid 19 nije održan,  te 2021. godine kada je održan kao foto point, održava u Parku kralja Držislava. Ove godine održavao se 12. – 14 svibnja.  Uz prezentaciju projekta Naturavita (Razminiranje i obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko – dravskoj regiji), koji je sada u fazi završetka, ove godine  predstavljen je i projekt LIFE WILDislands koji se odnosi na konzervaciju i obnovu određenih  ugroženih dunavskih otoka. U projektu sudjeluje osam podunavskih država s petnaest partnera. U Hrvatskoj su ti partneri JU Kopački rit i Hrvatske šume d.o.o.

Ove godine izložbeni prostor ukrašen je dendro materijalom iz rasadnika Hajderovac šumarije Kutjevo, UŠP Požega. Bilo je izloženo sedam formi ukrasnog drveća, te šest formi različitih nižih ili viših  grmolikih vrsta. Najveće zanimanje, unatoč šarolikim vremenskim prilikama, brojni posjetitelji Festivala, pokazali su za ukrasnu formu Fagus sylvatica tricolor. Najčešće nisu mogli vjerovati da je to prava biljka. Glavna manifestacija odvijala se u subotu, a dan prije  poslijepodnevni sati bili su rezervirani za radionice za najmlađe posjetitelje.

Na našoj radionici projekta Naturavita djeca su brojala godove na odsječcima bagremovih trupaca. Poneki su prepoznali da su sa svojom školom bili u posjeti Edukacijsko- posjetiteljskom centru „Podravlje“. Obećali su da će s roditeljima posjetiti svoje stablo (sadnicu) hrasta koje su posadili s razredom kada su bili u posjeti Centru. U sklopu manifestacije Večer kratkog filma prikazan je promo film Naturavite.

Na žalost, ugodno provedeno poslijepodne za mnoge posjetitelje naglo je prekinuto jakim iznenadnim pljuskom.