Skip links

Održana je vježba Sigurnost 2023 uz prisustvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića

Spektakularna vatrogasna pokazna vježba “Sigurnost 23” održana je na novom odmorištu Rebri na Istarskom ipsilonu između Cerovlja i Lupoglava, uz prisustvo predsjednika Vlade Repubike Hrvatske g. Andreja Plenkovića. Tom prilikom predsjednik Uprave Hrvatskih šuma g. Nediljko Dujić predstavio je novu investiciju Hrvatskih šuma vrijednu 650.000 eura – proširenje videonadzora za ranu detekciju požara.

U samoj vježbi sudjelovala je i interventna skupina radnika Hrvatskih šuma, UŠP Buzet, obučena za početno gašenje požara. Cilj vježbe bio je provjera spremnosti i koordinacije snaga sustava domovinske sigurnosti koje sudjeluju u provedbi zadataka tijekom glavne požarne i turističke sezone. Ono što su pokazali sudionici pokazuje da su spremni za sve zadatke koje ih očekuju.

Prema scenariju zbog prometne nesreće nastao je veliki požar na otvorenom prostoru (dimne kutije u stvarnosti), pa se u atraktivnom drugom dijelu demonstriralo njegovo gašenje. Tu su ponovo prvo stigli pazinski vatrogasci, pa lupoglavski DVD, zatim vatrogasna ekipa Hrvatskih šuma, pa JVP Buzet, JVP Labin, JVP Opatija, JVP Poreč i DVD Pula.

– U protupožarnu sezonu ulazimo s posebnim vremenskim okolnostima koje su zbog dugotrajnih kiša omogućila da su naši zrakoplovi dosad intervenirali svega pet puta, te da smo imali 50 posto manje požara nego lani, a čak 96 posto manje opožarenih površina, rekao je premijer Plenković.

Također,  najavio je da će se tijekom požarne sezone, kao i proteklih godina, prema potrebi na Jadranu angažirati vatrogasci iz kontinentalne Hrvatske. Proširuje se i kapacitet nadzornih kamera na objektima Odašiljača i veza na teritoriju koji pokrivaju Hrvatske šume, a projekt je vrijedan 650 tisuća eura. Cilj je da u Istarskoj županiji kamerama bude pokriveno 90 posto ruralnog područja.

Podsjetimo, na nedavno održanoj press konferenciji  predsjednik Uprave Nediljko Dujić predstavio je aktivnosti Hrvatskih šuma vezane za organizaciju i provedbu protupožarne sezone 2023., uz naglasak da se u Hrvatskim šumama protupožarna preventiva provodi cijele godine. Što se tiče same protupožarne sezone, tad se uspostavlja Motriteljsko-dojavna služba, i to na 176 motrionica i 14 čvrstih objekata, a pored radnika Hrvatskih šuma, na poslovima motrenja i dojave na području krša zapošljava se dodatnih 320-ak sezonskih djelatnika. Potpisana su i 74 ugovora s dobrovoljnim vatrogasnim društvima od čega je 70 u UŠP Split, 2 u UŠP Delnice i 2 u UŠP Senj. Uložena su i znatna sredstva u spomenuti videonadzor, koji će se ove sezone s dalmatinskih županija proširiti i na Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju. Vrijednost nove trogodišnje investicije iznosi 650.000 eura, a radi se, među ostalim, i o sustavu s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara koji omogućava još kvalitetnije akcije u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite. Od ostalih aktivnosti, tu su još i izrada protupožarnih planova na razini Šumarija i Uprava šuma podružnica, proslijeđenih županijskim vatrogasnim zapovjednicima; osnivanje interventnih skupina radnika na razini Uprava šuma podružnica obučenih za početno gašenje požara; izgradnja novih protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta te održavanje postojećih, i još mnogo čišćenja sastojina i ostalih radova. I dakako, pokrenuta je nova protupožarna medijska kampanja „Nemar je prva iskra“. Hrvatske šume su za 2023. godinu u svrhu protupožarne zaštite planirale 16 mil eura.