Skip links

Prvi ovogodišnji veliki požar u Grebaštici u Šibensko-kninskoj županiji

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić obišao je požarište

Prvi ovogodišnji požar u ljetnoj sezoni izbio je u četvrtak 13. srpnja na području Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. U gašenju požara po podacima HVZ-a,  aktivno je sudjelovalo 155 vatrogasaca, 57 vozila, 3 Candaira, 4 Air tractora. Brojčane snage na terenu stalno su se povećavale, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Požar se zbog jakih udara vjetra vrlo brzo širio,  zahvatio je i stambene objekte, stoga je stožer civilne zaštite odlučio da se evakuirani stanovnici smjeste u sportsku dvoranu Baldekin.

Požarište u Grebaštici jutros je, uz ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, obišao i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić sa suradnicima, zajedno sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem i drugim nadležnima iz Stožera civilne zaštite Grada Šibenika.

Požar je danas lokaliziran, ali još nije u potpunosti ugšen. Izgorjelo je više od 600 hektara područja, ali ono najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Zahvaćeno je i područje državnog zemljišta, obraslo visokom šumom. Kolika je šteta, tek će se ustanoviti, ali Hrvatske šume krenut će sa sanacijom što je prije moguće. Prije svega, pristupit će se čišćenju opožarenog područja uz prometnice, ceste i objekte.

Hrvatske šume napravile su sve preventivne pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Čak i uz sve mjere, požari se događaju te svi zajedno moramo maksimalno podići svjesnost o rizicima koje vatrena stihija donosi sa sobom. Ovogodišnji toplinski val donosi i ekstremno visoke temperature, a nepogodni vremeski uvjeti poput jučerašnjeg olujnog vjetra sa sobom donosi još veću opasnost od nastanka šumskog požara. Područja priobalja imaju najveći rizik, a neki od faktora o kojima ovisi širenje požara su količina vlage u tlu i zraku te brzina vjetra.

Ponavljamo, ako naiđeš na dim ili vatru u svojoj blizini, odmah nazovi 193 ili 112 i prati iduće korake:

  1. Udalji se od vatre, tvoja sigurnost je na prvom mjestu
  2. U pozivu se predstavi i napomeni je li netko u opasnosti
  3. Razgovijetno opiši situaciju i gdje se nalaziš
  4. Ostavi telefonsku liniju otvorenom
  5. Izbjegavaj udisanje dima
  6. Ne ometaj vatrogasce dok gase požar