Skip links

Izbjegavajte kretanje van asfaltnog puta na Medvednici i ne uklanjajte stabla samoinicijativno

Proteklih dana zbog olujnih nevremena koja su pogodila Medvednicu, oštećena su mnoga stabla u vršnom dijelu Sljemena. Hrvatske šume intenzivno rade na sanaciji nastalih šteta te je svako kretanje van asfaltnog puta opasno po život zbog izvaljenih stabala i zaostalih slomljenih grana.  Strogo je zabranjeno bilo kakvo samoinicijativno uklanjanje stabala sa planinarskih staza, stradalih gospodarskih objekata i sl.

Podsjećamo, na području UŠP Zagreb prema prvim procjenama stradalo je oko 55.000 m3 drvne mase na način da su većinom stradala pojedinačna stabla ili u manjim grupama (hrast lužnjak, kitnjak, bukva, jasen i jela). Najveća šteta zabilježena je u brdskom dijelu šumarije Lipovljani gdje je stradala šuma bukve i hrasta kitnjaka.

Štete na Medvednici od vjetroizvala zabilježene su na samom vršnom grebenu i radi se o manjim zahvaćenim površinama, a Sljemenska cesta promptno je stavljena u funkciju.

Na otklanjanju posljedica nevremena na području cijele UŠP Zagreb sudjeluje 60 sjekača i šumskih radnika, 6 zglobnih traktora te dva kamiona. S radom se krenulo odmah po prestanku oluje i čitavo vrijeme na raspolaganju su komunalnim i hitnim službama pri otklanjanju šteta u gradu i naseljima.