Skip links

Hrvatske šume u ekološkoj akciji na Biokovu

Predio Kaoci na Biokovu, obnovljen i uređen u sklopu jednog od prvih EU projekata Hrvatskih šuma –  Forest Eye 2017. godine, bio je poprište zanimljivih događanja ekološkog prefiksa.

Naime, zanimljiva i nesvakidašnja ronilačka akcija održana je, po drugi puta, na planini Biokovo, i to na 1050 metara nadmorske visine. Ronilački klubovi – REK Wlay Zagvozd i RK Monachus bili su organizatori, a općina Zagvozd i TZ Imota pokrovitelji akcije čišćenja tri bunara i njihovog okruženja na predjelu Kaoci koje je ujedno i edukativno-informativni centar.

Centar je otvoren u veljači 2017. godine, a otvaranju je prethodilo uređenje stare lugarske kuće i tri bunara, kao i izgradnja nekih novih sadržaja. radovi su financirani u sklopu pogranične suradnje Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Prva ovakva eko akcija održana je u rujnu prošle godine.

Pedesetak sudionika akcije iz ronilačkih klubova Wlay, RK Monachus, RK Crveno jezero Imotski, REK HVIDR-a Split, ali i Šumarije Imotski, Splitsko – dalmatinske županije i  općine Zagvozd  zadatak su shvatili ozbiljno pa su nakon nekoliko sati bunari i njihovo okruženje uređeni i očišćeni. I ne samo to, pripremljena je i zemlja u docu na Kaocima te su posađene sadnice raštike.