Skip links

Hrvatske šume i tvrtka Podravka zajedničkim aktivnostima promiču važnost šuma

Predsjednici Uprava kompanija Hrvatske šume i Podravka potpisali su sporazum o sanaciji i obnovi šuma, a tom su prigodom i posađene prve sadnice hrasta lužnjaka na lokaciji gospodarska jedinica „Mesarica – Plavo“. Sadnji su prisustvovali predsjednici i članovi uprava obje tvrtke.

„Naša je dužnost i misija generacijama iza sebe ostaviti kvalitetne i zdrave šume. Šume su naš najbolji saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena, a već i od pojedinačnih stabala korist je nemjerljiva – od proizvodnje kisika, skladištenja ugljika, filtriranja prašine i smoga u zraku, kao i vode u tlu, ublažavanja temperaturnih ekstrema – mogli bismo nabrajati beskonačno. I zato smo danas zahvalni Podravki na uključivanju u društveno odgovorne aktivnosti te ćemo uvijek rado prihvaćati ovakve inicijative za pomoć u sanaciji i obnovi šuma, jer, kako poslovica kaže, najbolje vrijeme za posaditi drvo bilo je prije dvadeset godina, a sljedeće najbolje vrijeme je danas“, izjavio je predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Nediljko Dujić.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je pritom izjavila: „Zajedničkim projektom s Hrvatskim šumama osigurat ćemo sanaciju i pošumljavanje područja pod njihovim upravljanjem. U skladu s našom Strategijom održivog poslovanja, na ovaj ćemo način doprinijeti čišćem okolišu i doprinijeti bioraznolikosti te predano nastaviti raditi na smanjenju svog ugljičnog otiska, što su nam ciljevi koje smo postavili pred sebe, uzimajući u obzir svoju ulogu značajnog čimbenika hrvatskog gospodarstva. “.

Zajednički projekt pošumljavanja odvijat će se na dvije lokacije: kod Koprivnice (Sokolovac) i kod Delnica (Vrbovsko). Sadnjom 4.000 sadnica hrasta lužnjaka u Sokolovcu i 10.000 obične bukve u Vrbovskom doprinijet će se ostvarivanju jednog od specifičnih ciljeva Strategije, a to je do 2030. godine posaditi 100.000 stabala.

I farmaceutski dio Grupe Podravka, Belupo, uključen je u Strategiju održivog poslovanja. Tako su zaposlenici Belupa, uz suradnju i vodstvo stručnih timova Komunalca i Hrvatskih šuma, u popularnom gradskom izletištu  zasadili 1.000 sadnica stabala hrasta, bukve i kestena i na taj način doprinijeli ostvarivanju ciljeva Strategije.

Podravka smanjuje vlastitu emisiju CO₂ i povećava udio energije iz obnovljivih izvora, radi na u potpunosti reciklabilnoj, povratnoj i(li) kompostabilnoj ambalaži svojih proizvoda te usavršava zero waste koncept u proizvodnji hrane.