Skip links

Održana početna konferencija EU projekta ForestFlow

Sredinom siječnja, u Novom Sadu u istoimenom hotelu održana je početna konferencija EU projekta ForestFlow – prekogranična suradnja na zaštiti ljudi i prirodnih dobara od poplava kroz unaprjeđenje infrastrukture i razvoj prekogranične suradnje.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnerskih institucija, Hrvatskih šuma d.o.o., UŠP Vinkovci kao vodeći partner projekta te JP Vojvodinašume uz partnere na projektu: Hrvatske vode te Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Hrvatske te JVP Vode Vojvodine i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Srbije. Prvi je ovo projekt spomenutih projektnih partnera kojemu je cilj nalaženje rješenja za brži oporavak pograničnih područja stradalih u katastrofalnim poplavama 2014. godine u Vukovarsko – srijemskoj županiji u Hrvatskoj te u Srijemskog okruga u Srbiji. Planirane aktivnosti u okviru projekta obuhvaćaju obnovu objekata oštećenih u poplavama, osiguranju i razvijanju efikasnih sustava zaštite od poplava u pograničnom području spačvanskog i bosutskog bazena te uređenje pristupnih putova u slučaju katastrofičnih situacija.

Značajan dio projekta nosi i obnavljanje populacije jelenske divljači koja je nastradala za vrijeme poplava. Planirana je i izgradnja popratnih objekata poput prihvatilišta, motrionica, hranilica i pojilišta kako bi se reintroducirana divljač što bolje snašla u novome okolišu. Projekt ForestFlow kojemu su nositelj Hrvatske šume d.o.o. realizirat će se u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2007-2013, a u naredne dvije godine koliko će projekt trajati hrvatskim i srpskim partnerima na raspolaganju će biti ukupno 1,4 milijuna eura koje će se raspodijeliti između svih šest partnera, 85% financira EU dok 15% troškova pokrivaju partneri.

Osim navedenih aktivnosti, planirane su i zajedničke akcije poput uspostave interventnih timova i planova te pokazne vježbe kojoj će svrha biti efikasnija obrana od poplave. Značajan segment bit će posvećen i edukaciji najmlađih u šest osnovnih škola te dvije srednje šumarske škole s obje strane granice.

ForestFlow
FORESTFLOW