Skip links

Održana završna konferencija projekta Red Faith

U Osijeku je zadnjeg dana rujna održana završna konferencija projekta Red Faith – Obnova biološke raznolikosti pomoću zračnih videotehnologija koji je financiran sredstvima Europske unije u sklopu Programa prekogranične suradnje Intereg V-A Mađarska- Hrvatska 2014. – 2020.

Riječ je o projektu kojemu je vodeći partner bio Baranya Megyei Onkormanyzat (baranjska županija sa sjedištem u Pečuhu) dok su partneri bili šumarska tvrtka Mecsekerdo Zrt., Hrvatske šume d.o.o. te Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Projekt koji je započeo u listopadu 2017. godine zadnje je aktivnosti imao u svibnju 2019., stoga je projektni tim predstavio rezultate učinjenog za vrijeme trajanja projekta.

U pozdravnom govoru, voditelj UŠP Osijek iskazao je zadovoljstvo što je na području osječke podružnice prvi puta u povijesti rađena šumarska istraživanja ovakvom tehnologijom te da je imperativ struke uvođenje novih tehnologija.

Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš zahvalio se svima koji su radili na projektu a koji je bio na obostranu korist za obje države. Drago mu je da Hrvatske šume rade na brojnim projektima financiranim od strane EU što znači da smo prepoznali njihove vrijednosti ali i da su nas druge organizacije prepoznale kao pouzdanog partnera.

Rezultate istraživanja predstavio je Laszlo Beko predstavivši tehnologiju i metodiku koja se koristila pri monitoringu za vrijeme projekta te rezultate istraživanja s mađarske strane dok je voditelj projekta s hrvatske strane, Boris Ljubojević predstavio rezultate hrvatskog dijela tima.
Za kraj, Ljubojević je predstavio zaključke te održivost kojim će rezultati učinjenoga imati primjenu i u budućnosti.

RED FAITH
Interreg logo
Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska