Skip links
Perunika staza

Završene poučne staze Perunika i Veliko polje u sklopu projekta Naturavita

U srijedu 17. studenog u prostorijama Edukacijsko – posjetiteljskog centra „Podravlje“ nakon obilaska terena je od izvođača tvrtke Energogradnja preuzeta poučno-rekreativna staza „Perunika“.  Staza je dugačka oko 5 km. Laganom šetnjom od prve do zadnje (desete) postaje posjetitelji mogu  ponešto naučiti. Na ovoj stazi mogu se upoznati zaštićene biljke  Natura 2000 područja.

Također, možete saznati više o geološkoj prošlosti i nastanku tala na projektnom području, učiti o  vrstama tala, šumskim zajednicama i saznati zašto je važna poplavna livada ošaka. Moći će se uživati u ljepoti livade sibirske perunike, kao i naučiti koje su najčešće vrste perunike, koja je razlika između sibirske i hrvatske perunike, ali i o alohtonim vrstama biljaka i njihovoj invazivnosti.

Kako je u neposrednoj blizini ove staze gnijezdo zaštićenog orla štekavca, dalekozorom sa osmatračnice, uz jednu od poučnih ploča može se promatrati aktivno gnijezdo orla bez da ga se uznemirava.  Na dijelu staze koja prolazi pored lovačke čeke i hranilišta za divljač posjetitelji – šetači upoznat će se s rastom rogovlja i razlikama između rogovlja jelena i srnjaka.

Na stazi je izgrađen omanji most na povremeno poplavljenoj bari Jančibara.

Perunika staza
5 km
staze
10
poučnih postaja

Nakon sedam dana od  primopredaje poučno – rekreativne staze „Perunika“ završena je  i od izvođača tvrtke Binder d.o.o. preuzeta  poučno – rekreativna staza „Veliko Polje“.

Ova staza proteže se u obrambeni nasip na lijevoj strani rijeke Drave u potezu od zoološkog vrta prema državnoj cesti D – 7. Duga je oko 2 km i  njenih šest poučnih ploča, može se obići lagano, biciklom ili naravno pješice.

Na njoj će se posjetitelji informirati o zaštićenim životinjama i saznati ponešto o njihovoj ugroženosti, te zašto su važne za Natura 2000 područja.

Nadalje na ovoj stazi može se naučiti ponešto o dabru, vidri, kao i o ugroženim i zaštićenim vrstama ptica. Posjetitelji će se upoznati s podjelom ptica s obzirom na migracije, siluetama ptica grabljivica i regionalno izumrlim vrstama životinja.

2 km
staze
6
poučnih postaja
Naturavita