Skip links
Eco-Herit@age Matters

Europska djeca učila o opasnostima od mina i zaštiti prirode

Početkom ožujka, 30 učenika i 15 njihovih pratitelja su boravili su na području Osječko-baranjske županije kao gosti OŠ Retfala koja ih je ugostila u sklopu projekta Eco-Herit@ge Matters koji se provodi u sklopu programa Erasmus+ KA2. Cilj ovoga projekta jest unaprjeđenje učeničkih znanja i vještina vezanih uz kulturnu i ekološku baštinu kao resursima za razvoj novih radnih mjesta. Partneri na projektu su 2 škole iz Portugala, škola iz Italije, Grčke i Rumunjske čiji su učenici stigli u sedmodnevni posjet učenicima OŠ Retfala kako bi razvijali nova znanja. OŠ Retfala ima odličnu suradnju s projektom Naturavita a suradnja je uspostavljena prošle godine kada su učenici ove škole posjetili Edukacijsko-posjetiteljski centar Podravlje gdje su učili o opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava a dobru suradnju odlučili su iskoristiti i u sklopu projekta Eco-Herit@age Matters u koji su se uključili prije tri godine.

Edukacijsko-posjetiteljski centar Podravlje ima apsolutno sve što je potrebno za realizaciju projekta s hrvatske strane a pored toga je i energetsko neovisan što mu daje dodatnu važnost u obrazovnom smislu. Nalazi se na području u kojem se dotiču Regionalni park Mura-Drava te Park prirode Kopački rit a nedaleko se nalazi i poučna staza na kojoj djeca mogu testirati svoja znanja.

“Djeci je prikazan film snimljen u sklopu projekta Naturavita nakon čega smo ih odveli na poučno rekreativnu stazu Perunika kojom smo prošetali sve do vidikovca s kojeg se može promotriti gnijezdo orla štekavca, usput smo im ispričali sve o divljim životinjama koje obitavaju na ovim prostorima te o opasnostima invazivnih vrsta koje negativno utiču na ekosustav. Za kraj su djeca posadila po jednu sadnicu hrasta za svaku školu kao trajno sjećanje na njihov posjet” – ispričao nam je Dalibor Tonc, stručni suradnik za edukaciju i voditelj EPC Podravlje.

Osobno sam bila impresionirana arsenalom minsko eksplozivnih sredstava koji su pronađeni prilikom razminiranja regije jer tako što nemam prilike vidjeti doma

Marisa Rocha, portugalska učiteljica i koordinatorica

Projekt Eco-Herit@ge Matters predviđen je u trajanju od dvije godine no iz pandemijskih razloga, produžen je na tri. Kako nam je ispričao Mirko Andrić, učitelj geografije i koordinator projekta za Hrvatsku, planiraju se do 8. mjeseca ove godine još dva posjeta, ovoga puta u Portugal i Rumunjsku.

Svi profesori uključeni u projekt su vrhunski profesionalci i uživaju veliki ugled u europskim krugovima. U sklopu projekta osmišljen je poprilično zahtjevan program kojeg učenici moraju proći no nitko se ne žali jer im projekt nudi jedinstveno iskustvo. Nažalost, malo nas je pandemija usporila tako da smo do sada imali uglavnom virtualne sastanke gdje su se djeca upoznala no sada uživaju u druženju s kolegama iz raznih europskih zemalja, – pojašnjava Andrić.

Osim što će učenicima projekt dobro doći za uvježbavanje engleskog jezika, projekt služi i kako bi djeca učila o drugim kulturama i različitostima a u sklopu aktivnosti učenici surađuju s institucijama koje se bave očuvanjem ekološke i kulturne baštine.

Za djelatnike Hrvatskih šuma koji provode projekt Naturavita, Andrić ima samo riječi hvale, ustvrdivši kako je riječ o sjajnim partnerima koji su im mnogo pomogli u realizaciji projektnih aktivnosti. Zadovoljstvo viđenim iskazali su i profesori koji su kao koordinatori projekta doveli svoje učenike u Hrvatsku.

– Moram priznati da sam vrlo zadovoljna Edukacijsko posjetiteljskim centrom Podravlje i mogućnostima koje on nudi. Vidim i da su učenici zadovoljni viđenim te programom koji se ovdje nudi. Osobno sam bila impresionirana arsenalom minsko eksplozivnih sredstava koji su pronađeni prilikom razminiranja regije jer tako što nemam prilike vidjeti doma, – rekla nam je portugalska učiteljica i koordinatorica Marisa Rocha.

Za kraj posjeta, djeca i profesori su dobili prigodne darove a njihov posjet EPC Podravlje financiran je sredstvima iz projekta Naturavita.

Naturavita