Skip links

U sklopu projekta ForestEye, otvoren edu-info centar Homar u Glamoču

Dana 13. prosinca na području Homar, Glamoč, održano je Otvaranje i predstavljanje izgrađenog i opremljenog edukativno informativnog centra Homar Glamoč u okviru Projekta ForestEye Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara.

Projekt financira Europska unija, kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II – Prekogranična suradnja, i projektni partneri u ukupnom iznosu od 651.524 EUR. U provedbi sudjeluju partneri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to: Hrvatske šume, ŠGD Hercegbosanske šume, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Ministarstvo znanosti, obrazovanja, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Predstavljeni su partneri, lokacija i značaj edu-info centra, ciljevi i aktivnosti projekta, u vjeri kako će isti doprinijeti u ostvarenju glavnog cilja projekta; podizanje kvalitete života u graničnom području Splitsko- dalmatinske županije, Hercegovine i Sjeverozapadne regije kroz smanjenje rizika od prirodnih nesreća uzrokovanih šumskim požarima.

Podršku i pozdravne riječi uputili su Pero Nikić, upravitelj Šumarije Glamoč koji je ujedno i predstavio šumariju, Sanja Jukić je predstavila područje Homara i edu-info centar, a v.d. generalni direktor Hercegbosanskih šuma Draško Brnić i voditelj projekta Zoran Šunjić ispred Hrvatskih šuma d.o.o. su predstavili sami projekt i prekograničnu suradnju koja će se, nadamo se, ubuduće i nastaviti.

Istaknuto je i kako će centar imati značaj za širu lokalnu zajednicu, a i cijelu županiju nastavkom edukativnih i sličnih aktivnosti koje se namjeravaju provodi u budućem periodu kroz održivost projekta ForestEye i ostale aktivnosti koje provodi ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres.

Edukativno informativni centar Homar službeno je otvoren simboličnom sadnjom drveća ispred centra u kojoj su sudjelovali: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, načelnik općine Glamoč Radovan Marković, predstavnik Ministarstva znanosti prosvjete kulture i športa Kantona 10 (Hercegbosanske županije) Mate Spajić, voditelj projekta Zoran Šunjić ispred Hrvatskih šuma i v.d. generalni direktor Hercegbosanskih šuma gosp. Draško Brnić.

FORESTEYE