Skip links
ForestEye

Održana Završna konferencija projekta ForestEye

U srijedu, 1. ožujka, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Split održana je završna konferencija projekta ForestEye – Zašita prirode i okoliša od šumskih požara.

Projekt “ForestEye Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara” financiran je sredstvima Europske unije kroz Instrument predpristupne pomoći (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina a projektni partneri dobili su sredstva u ukupnom iznosu od 651.524 EUR. Projekt provode Hrvatske šume/Uprava šuma Split, Hercegbosanske šume, Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Župan Splitsko – Dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo je važnost projekta za ovu županiju naglasivši kako jedan od bisera županije, PP Biokovo dobiva novu mogućnost razvoja područja i to sa sjeverne strane parka koja je slabo razvijena.

Voditelj UŠP Split Zoran Đurđević zahvalio se svima koji su sudjelovali u projektu, kako iz Hrvatske, tako i iz Bosne i Hercegovine. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt uspješno priveden kraju te je iskazao nadu kako će ovakvih projekata koji idu u korist šumarske struke, Hrvatskih šuma te Republike Hrvatske, u bliskoj budućnosti biti još i više.

Predsjednik Uprave Hercegbosanskih šuma  Draško Brnić podsjetio je na put projekta od prvoga sastanka u ožujku 2013. godine pa sve do završne konferencije u ožujku 2017. godine. Istaknuo je zadovoljstvo što je ovaj projekt prošao na natječaju unatoč činjenici kako šumarstva u predpristupnim programima za BiH nije bilo nigdje.

Voditeljica odjela za međunarodne projekte Instituta za razvoj i međunarodne odnose Mira Mileusnić Škrtić istaknula je kako su rezultati projekta ForestEye i više nego fascinantni zbog čega bi svi koji su sudjelovali na projektu trebali biti ponosni.

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić istaknuo je višestruku korist od ovoga projekta: od opremanja škola s novom opremom do znanja stečenih u edukacijama na temu zaštite prirode i okoliša.

Za kraj je voditelj projekta Zoran Šunjić predstavio prisutnima rezultate proizašle iz projekta ForestEye naglasivši kako je riječ u potpunosti o šumarskom projektu jer su nositelji bili dva trgovačka društva kojima je glavna djelatnost gospodarenje šumama.

ForestEye
FORESTEYE