Skip links

Projekt Hiddden landscapes uspješno je prošao evaluaciju!

Odbor za praćenje programa suradnje Interreg V-A Mađarska -Hrvatska odabrao je projekt Hidden landscapes – new wildlife and culture destination in HU – HR cross – border area koji će se financirati iz ovog Programa. Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, a partneri su Hrvatske šume d.o.o. (UŠP Osijek), Dunav Drava nacionalni park – Mađarska i Općina Bilje.

Ukupna vrijednost projekta je 1 699 946,78 EUR, dok je vrijednost projekta za Hrvatske šume 540 169, 40 EUR. Projekt se financira 85 % sredstvima Europske unije. Cilj projekta je unaprijediti, te obogatiti turističku ponudu u mađarsko-hrvatskom pograničnom području razvijanjem nove eko turističke ponude u zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini Baranje.

U projekt su uključene 4 zaštićena područja – Park prirode Kopački rit, spomenik prirode Biljska stepa i naselje Zlatna Greda u Hrvatskoj, te planina Mecsek u Mađarskoj. Hrvatske šume kroz projektne aktivnosti planiraju skrivena blaga Baranje i baranjskih šuma prilagoditi za posjetitelje.

U planu je restauracija objekata u naselju Zlatna Greda koji je zaštićeno kulturno dobro, te uređenje okoliša sadnjom isključivo autohtonih biljnih vrsta. Naselje će nakon projekta biti bogatije za 3 356 m šetnice s 9 informacijskih ploča i 6 kompleta stolova s klupama., a šetnicu će osvjetljavati 20 solarnih svjetiljki. Kroz ovaj projekt financirat će se sjenica površine 37,50 m2 s dječjim igralištem i 2 informativne ploče uz lovačku kuću Zlatna greda.

Nedaleko od lovačke kuće planirana je izgradnja poučne staze Guščara (wilderness route) duljine 2400 m, gdje će se posjetitelji moći upoznati s bogatstvom baranjskih šuma putem 10 informacijskih ploča i 110,10 m2 motrilica. Novi inovativni sadržaji poput festivala, motrenja divljih životinja i vožnja biciklom kroz netaknutu prirodu, vožnja kanuima i vidikovac povećati će turističku vrijednost cijelog područja i broj posjetitelja, te privući nova ulaganja kako bi kroz ostvarene prihode osigurali samoodrživost ovog jedinstvenog lokaliteta gdje se spajaju ljepota netaknute prirode i kulturna baština.

Projekt Hidden landscapes, koji će trajati dvije godine, usmjeren je na održivo korištenje postojećih prirodnih i kulturnih resursa kroz razvijanje novih i turistički atraktivnih sadržaja.

Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska
Interreg logo