Skip links

Održana je početna konferencija projekta Fearless Velebit

U kino dvorani pučkog otvorenog učilišta u Gospiću održana je dvodnevna početna konferencija projekta Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit.

U četvrtak 20.05.2021. godine održane su radionice: „Očuvanje bioraznolikosti i vrijednosti usluga ekosustava“ koju je prezentirala Mihoviloa Milin, stručna suradnica šumar u NP Paklenica. Tema druge radionice koju je prezentirala Ivana Maras, viša stručna savjetnica u PP Velebit bila je „Očuvanje bioraznolikosti i vrijednosti usluga ekosustava u PP Velebit“ i na kraju je voditelj projekta Fearless Velebit Božidar Ćaćić održao prezentaciju s temom „Održivo upravljanje šumama i šumskim zemljištem“.

U petak, 21. svibnja 2021. s početkom u 10:00 sati počela je početna konferencija projekta s visokim uzvanicima.

Na konferenciji su bili prisutni: Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja; Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede; Ana Stilinović, izaslanica župana Ličko-senjske županije; Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja; Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede; Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje; Neven Karas, koordinator poslova civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova; Ante Sabljić, član Uprave Hrvatskih šuma; Mario Stilinović, voditelj Uprave šuma Gospić; Ana Brkljačić, ravnateljica PP Velebit; Natalija Andačić, ravnateljica NP Paklenica; Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera i Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dobrodošlicu uzvanicima iskazali su Ante Sabljić, član Uprave HŠ i Mario Stilinović, voditelj UŠP Gospić.

U svom pozdravnom govoru gospodin Sabljić je istaknuo kako je Republika Hrvatska jedna od europskih država s najviše zaštićenih prirodnih područja od kojih su neka i do danas zagađena minama i minsko-eksplozivnim sredstvima. Nakon pozdravnih govora i iskazane potpore i pohvala od strane ministra Ćorića i ostalih uzvanika, prezentaciju projekta, njegovih ciljeva, planova i do sada izvedenih aktivnosti održao je voditelj projekta Božidar Ćaćić.

Na temu provedbe i izazova na poslovima razminiranja u projektu Fearless Velebit okupljenima se obratio načelnik Nikša Bogdanić, te nakon njega ravnateljice Natalija Andačić i Ana Brkljačić koje su prisutne upoznale s projektnim aktivnostima u Nacionalnom parku Paklenica i Parku prirode Velebit. Kako se konferencija održavala uz ograničeni broj prisutnih u dvorani, na glavnom gospićkom trgu postavljen je video zid na kojem su zainteresirani građani i prolaznici mogli uživo pratiti događanja u konferencijskoj dvorani i pogledati pripremljene video materijale na temu razminiranja projektnog područja projekta Fearless Velebit.

Fearless Velebit